Wot?! TVR gaat voor elektrisch 

Ja, je leest het goed. Het meest pure, ongegeneerde en krankzinnige sportwagenmerk aller tijden praat al over een volledig elektrisch model. In samenwerking met de Formule E wil de schim van TVR zich profileren als een innovatieve EV-boer.

Wot?! TVR gaat voor elektrisch 

Er zijn maar weinig kleine merken met zo'n herkenbaar imago als TVR. De Britse sportwagenbouwer staat bekend om z'n schrikbarend snelle, temperamentvolle, niet altijd even betrouwbare en zelfs ronduit gevaarlijke creaties. Met name de modellen uit het Peter Wheeler-tijdperk, zoals de Tuscan 2, Cerbera en Sagaris, spreken nog steeds tot de verbeelding.

Compromisloos

TVR kenmerkte zich door een totaal compromisloze aanpak. Niets kon het pure rijgevoel in de weg staan, zelfs veiligheid niet. Ondanks steeds scherper wordende veiligheidseisen bleef het bedrijf systemen zoals airbags, ABS, traction control en ESP stug negeren. Je kreeg een buizenchassis, een glasvezel body, een bizar interieur en een hele heftige motor. Daar moest je het maar mee doen.

TVR ging daar zelfs zo ver in dat het ultieme klapstuk, de maniakale Cerbera Speed 12, nooit in de showrooms kwam te staan. Na een enkele testrit op de openbare weg besloot Wheeler dat het dyno-slopende monster té krachtig was, zelfs voor een TVR.

Griffith 3

In 2004 werd TVR verkocht aan Russische zakenman Nikolai Smolensky, maar drie jaar later was TVR alweer zo goed als dood. Het duurde tot 2013 voordat het merk herrees, dit keer wederom in Britse handen.

Met de medewerking van designlegende Gordon Murray en motorbouwers Cosworth ontstond in 2017 een derde Griffith, aangedreven door een aangepaste Ford Coyote V8. De auto leek veelbelovend, maar het project kwam maar niet van de grond.

TVR EV

Terwijl de Griffith 3 en het bedrijf als geheel nog altijd in zwaar vaarwater zitten doet TVR een poging om de aandacht op positievere dingen te vestigen. Het merk is namelijk een samenwerking aangegaan met de Formule E. TVR zal niet op de grid verschijnen, maar in de paddock van Monaco en Londen proberen alle aandacht naar zich toe te trekken. TVR heroprichter Les Edgar hamert erop dat zijn merk al hard werkt aan een volledig elektrisch modellenaanbod:

"Onze samenwerking met het ABB FIA Formula E World Championship en activiteiten bij de Monaco en London E-Prix demonstreert niet alleen onze toewijding aan het revolutioneren van het merk TVR te revolutioneren, maar ook aan elektrische voertuigen en een duurzaam, CO2-neutraal bedrijf te worden. Onze plannen om TVR EV's op de markt te brengen zijn al lang onderweg. De eerste modellen zullen kort na de lancering van de nieuwste Griffith en Limited-Edition Griffith EV modellen in 2024 uitgebracht worden."

Ver weg

De plannen van Mr. Edgar zijn natuurlijk allemaal lekker hip en vooruitstrevend, maar het wordt nog een hele klus om de beloftes waar te maken. TVR kampt nog altijd met flinke schulden. In 2020 stond het merk voor meer dan 8 miljoen pond in het rood.

Onder de schuldeisers is de overheid van Wales, die het bedrijf twee miljoen pond leende voor de bouw van een nieuwe fabriek in het land. In januari 2021 kwam er nog eens een lening van 2 miljoen bij door middel van een corona-gerelateerd steunfonds. De wederopstanding van TVR - elektrisch of niet - lijkt dus nog ver weg.

Elektrisch
  • TVR, Carpro UK via YouTube