Snoepje van de week: linksgestuurde TVR Sagaris

Deze bijzondere bruut is een van de weinigen in zijn soort met het stuur aan de juiste kant van de auto. En hij kan van jou zijn.

Snoepje van de week: linksgestuurde TVR Sagaris

TVR is een van de meest markante en eigenzinnige merken aller tijden. Zeker onder leiding van boomlange purist Peter Wheeler pompte de sportwagenbouwer de een na de andere vierwielige plastic psychopaat uit. De Griffith, Cerbera en Tuscan waren er stuk voor stuk een brute aanval op de zintuigen.

Het wilde uiterlijk, het enorme vermogen, de bizarre layout van het interieur en onvoorspelbare wegligging lieten er geen twijfel over bestaan wat je in handen had. Vaak maakte een agressieve kameleon-kleur het plaatje helemaal af.

Racebeest

Het laatste product van het Wheeler-tijdperk verscheen in 2004 onder de naam Sagaris. Het model was gebaseerd op de compacte T350, maar bedoeld voor de racerij. Om te kunnen overleven op het circuit kreeg de auto een grotere spoorbreedte, allerlei koelsleuven en een hobbel op het dak mee. Zo was er ruimte voor een coureur met helm.

Manieren leren

De Sagaris was dus een straatlegale racer op basis van een onvoorspelbare sportwagen. Met dat recept mag je er vanuit gaan dat je na een paar ritten best wel hard komt te overlijden. Niets was echter minder waar.

TVR's hoofdingenieur Daniel Boardman was alle klachten over typische TVR-problemen zoals lekkende deuren, losvliegend tapijt en dodelijk weggedrag zat en maakte het zijn levensmissie om de Sagaris wat manieren te leren.

Functioneel

Door een compleet nieuwe afstelling werd het nerveuze karakter waar TVR's om bekend stonden getemd. Daarnaast werd er veel moeite gedaan om de afdichtingen van de deuren werkend te krijgen en kreeg de Sagaris een functionele motorkap mee. Dat was bij de andere modellen in het aanbod niet eens een garantie.

De gigantische sleuven in de voorspatborden werden dichtgemaakt om steenslag te voorkomen, maar de richels bleven gewoon. Het was kennelijk te laat om de mallen aan te passen. De zijwaartse uitlaten leken ook meer geschikt voor een uitzinnige concept car, maar de productieversie kreeg ze onveranderd mee.

Beschaafde beul

Het eindresultaat werd door Jeremy Clarkson in een klassieke Top Gear aflevering bestempeld als 'de beste TVR ooit gemaakt'. Met z'n 412 pk sterke vierliter Speed Six zesinlijn was de Sagaris nog steed bloedsnel, maar door alle verbeteringen werden de eigenaren er een stuk minder nat en dood van. In alle droogte en levendigheid kon je de sprint van nul naar honderd afronden in 3.9 seconden. De pret hield pas op bij 295 kilometer per uur.

Bezopen bediening

Overblijfselen van de Wheeler-filosofie waren er echter nog steeds: de auto had geen ABS, geen ESP, geen traction control en zelfs geen airbags. Wilde je niet gewond raken, dan moest je gewoon niet crashen.

Verder was de ergonomie nog steeds bezopen: je deed de deuren open met een knop op de buitenspiegel. Wilde je de auto weer uit? Dan moest je een ongemarkeerde knopje midden op het dashboard indrukken. En dat was nog maar het topje van de ijsberg.

Veertien stuks

Van de Sagaris werden uiteindelijk slechts 211 geproduceerd voordat TVR onder leiding van de jonge Russische zakenman Nikolai Smolensky in 2008 de afgrond in ging. Het merendeel van deze auto's had uiteraard het stuur aan de rechterkant, maar een select gezelschap kreeg 'm links. In totaal werden slechts veertien auto's uitgerust voor het Europese continent.

Hobbel-loos

Het in aantrekkelijk rood gespoten exemplaar waar we nu tegenaan kijken is een van de veertien. De auto staat te koop op de Franse variant van mobile.de, maar staat op Belgisch kenteken. Een bouwjaar uit 2006 geeft aan dat het een van de laatste originele auto's is.

De Sagaris heeft slechts 15.000 kilometer op de teller. Opvallend is het ontbreken van de karakteristieke hobbel op het dak. Dat is niet omdat het stuur aan de andere kant zit: sommige modellen werden gewoon besteld met een normaal dak. Volgens de adverteerder staat de TVR in het door overstromingen getroffen Gent. We hopen dat de verbeterde deurrubbers niet te hard hebben hoeven werken.

Interesse in de meest praktische en minst dodelijke TVR aller tijden? Dan mag je minimaal ongeveer een ton in euro's meenemen. De gelukkig in het Engels geschreven advertentie vind je hier.

Cargasm
  • Automobile.fr, TVR Car Club