Gasly verklaart clash met Norris: 'Lag aan aanvaring met Alonso' 

Het ongelukkig incident tussen zijn wagen en die van Lando Norris lag volgens de Fransman aan iets compleet anders. Eerdere schade veroorzaakt door Fernando Alonso dwong Gasly om extreem langzaam te rijden.

Gasly verklaart clash met Norris: 'Lag aan aanvaring met Alonso' 

Het was onbedoeld de smaakmaker van de slotfase van de race in Miami: de clash tussen Pierre Gasly en Lando Norris. De AlphaTauri-rijder ging in bocht 7 erg wijd, waardoor Mick Schumacher en Kevin Magnussen hem konden passeren.

Bij het ingaan van bocht probeerde Norris ook langs de AT03 te komen, maar de auto's leken tot elkaar aangetrokken te zijn. Lando en Pierre ontmoetten elkaar midden op de baan, waarna het rechter achterwiel van de McLaren het linkervoorwiel van de AlphaTauri raakte. De velg van de McLaren explodeerde na het contact, maar als door een wonder kwam de wagen zonder een muur te raken tot stilstand.

Silly Gasly

Na de race wees Norris al snel naar Gasly als hoofdverantwoordelijke voor de crash. De Fransman had op dat moment gemeld dat hij zijn auto die ronde in de pits zou parkeren en had daarom volgens de Brit veel meer moeite moeten doen om uit de weg te blijven van de overige auto's. Gasly's acties waren nogal 'silly', aldus Norris:

"[De race] eindigde gewoon op een gekke manier. Iemand zei me net dat [Gasly] op dat moment op zou geven of zoiets. Als dat waar is, dan denk ik dat wat hij deed onnozel was. Als je gaat stoppen moet je aan de kant voor de mensen die aan het racen zijn. En hij keek in zijn rechterspiegel en dwaalde de baan over. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat ik hem meer ruimte had moeten geven, maar ik verwacht niet dat hij in het midden blijft."

Schade door Fernando

Uiteraard zag Pierre Gasly de situatie heel anders. Hij kon naar eigen zeggen niet verder aan de kant en had het erg moeilijk met zijn auto. Een ronde voor de clash met Lando was de AT03 immers hard geraakt door de Alpine van Fernando Alonso in bocht 1. Gasly wilde het nog één ronde proberen, maar al snel werd duidelijk dat tik op het rechter achterwiel meer schade had aangericht dan gedacht:

"We probeerden nog een ronde te doen om te kijken of we door konden gaan, en de auto was te zwaar beschadigd. Ik kon niet eens op de baan blijven of naar links sturen. Toen, op onze laatste ronde onderweg naar de pits, reed ik langzaam in bocht 7, en ja alle auto's gingen me voorbij. Ik probeerde naar rechts te sturen om ruimte te geven, en toen kwam Norris en hij raakte mijn linker voorband."

Alles gedaan

Excuses richting Norris waren volgens Gasly niet nodig. Hij had er alles aan gedaan om zijn gehavende wagen zo veilig mogelijk terug naar de pits te brengen:

"Ik was heel langzaam en probeerde zoveel mogelijk naar rechts te sturen. Ik zag een paar jongens passeren en in bocht 8 stuurde ik naar rechts, en toen kwam [Norris]. Alles gaat vrij snel, ik probeerde aan iedereen de ruimte te geven, hij kwam en kwam dichtbij me, en hij raakte de linker voorband. Ik probeerde ruimte te geven, ik stuurde naar rechts. Jullie kunnen de onboards bekijken. Ik weet niet waar ik heen had moeten gaan."

De FIA heeft het incident onderzocht, maar besloot uiteindelijk geen straffen uit te delen.

Formule 1
  • Formula 1, Red Bull Content Pool