Is dit de duurste auto aller tijden? 

Het record van de duurste wagen ooit is volgens Hagerty UK aan gruzelementen geslagen door Mercedes. De verkoop van één van de twee Uhlenhaut Coupes heeft het recordbedrag naar verluidt verdubbeld.

Is dit de duurste auto aller tijden? 

Al jaren is het zoekresultaat voor 'duurste auto ter wereld' hetzelfde: Ferrari 250 GTO. Verschillende exemplaren van het model hebben het record in handen gehad, maar het meest recente voorbeeld stamt uit 2018.

Het Tour de France-winnende chassis 4153 GT ging in 2018 voor 70 miljoen dollar van de hand. Volgens de mannen en vrouwen van automotive verzekeringspecialist Hagerty UK is de oude Fezza echter grondig afgetroefd.

Uhlenhaut Coupe

Hagerty claimt namelijk dat verschillende bronnen hebben laten weten dat Mercedes één van de slechts twee 300 SLR Uhlenhaut Coupes verkocht heeft. Het merk zou een groep elite autoverzamelaars uitgenodigd hebben bij het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart voor een besloten veiling.

De Uhlenhaut Coupe is één van de aftakkingen van het enorm succesvolle motorsport programma van Mercedes. De auto was een gesloten variant van de 300 SLR racer, bedoeld voor de Carrera Panamericana wegrace in Mexico.

De 300 SLR was op zijn beurt een afgeleide van de W196 R F1-wagen waarmee Juan Manuel Fangio twee titels won. Ondanks dat potente DNA kon de auto zich nooit bewijzen: na het dramatische ongeluk op Le Mans inn 1955 werden alle autosport programma's bij Mercedes geschrapt.

142 miljoen

Uhlenhaut bouwde slechts twee Coupes voordat het noodlot toesloeg op Le Mans. Één van deze machines deed dienst als zijn persoonlijke vervoer, waardoor de auto zijn naam verdiende. Het tweede exemplaar werd meteen in het museum gestald.

Beide auto's bleven in het bezit van Mercedes-Benz. Althans, tot nu toe. Hagerty meldt namelijk dat één van de twee recent verkocht is voor niet minder dan 142 miljoen dollar. Dat is meer dan het dubbele van wat er voor de Ferrari 250 GTO neergeteld is. Om welke van de twee het precies gaat is nog niet bekend.

Koning van de klassiekers?

De verkoop is nog niet officieel bevestigd, maar volgens Hagerty heeft de nieuwe eigenaar meer moeten meenemen dan een enorme vracht geld. Zo zou Mercedes er zeker van willen zijn dat de wagen goed terechtkomt. Bovendien zou het concern willen voorkomen dat de SLR meteen weer op de markt gesmeten zou worden in een poging om snel winst te maken. Zo zou het record nogmaals verbroken kunnen worden.

Vooralsnog draait het echter nog om geruchten en speculatie. Totdat we een officiële bevestiging krijgen vanuit Stuttgart blijft de 250 GTO de koning van de klassiekers.

Cargasm
  • Mercedes-Benz