Prachtige Mercedes 300 SL Roadster van Juan Manuel Fangio onder de hamer

De persoonlijke 300SL van de oude grootmeester kan van jou zijn! De elegante roadster is met veel zorg in volledig originele staat behouden gebleven.

Prachtige Mercedes 300 SL Roadster van Juan Manuel Fangio onder de hamer

Bij het samenstellen van het lijstje van de beste F1-coureurs aller tijden kijken we tegenwoordig vaak niet erg ver het verleden in. De meeste fans zullen namen als Schumacher, Senna en Prost en wellicht Hamilton en Verstappen opdreunen, maar gaan daarin voorbij aan de man die de sport in het prille begin domineerde: El Maestro, Juan Manuel Fangio.

De Argentijn wist tussen 1951 en 1957 maar liefst vijf titels binnen te halen, een record dat 46 jaar later pas verbroken werd door Michael Schumacher. Bovendien deed Fangio het met vier verschillende merken (Alfa Romeo, Mercedes, Ferrari en Maserati). Technisch gezien waren het er zelfs vijf, aangezien de titelwinnende Ferrari D50 z'n leven begonnen was als een Lancia. In 1954 werd hij de enige coureur die de titel won met twee merken achter zijn naam na een overstap naar Mercedes midden in het seizoen.

Luigi Fagioli, Nino Farina en Juan Manuel Fangio.

Gracias, El Maestro

Toen zijn legendarische carriere aan z'n einde kwam in 1958 had Fangio zich voorgoed gevestigd als de meest succesvolle F1-coureur aller tijden. Het record van het hoogste percentage overwinningen staan zelfs nog altijd op zijn naam: Juan Manuel won 24 van de 52 Grand Prix waar hij aan de start stond, een percentage van maar liefst 46.15%.

Als bedankje voor zijn diensten en om zijn carriere te vieren gaf Mercedes-Benz El Maestro een 300SL Roadster, uitgevoerd in de kleuren van de Argentijnse vlag: metallic lichtblauw met een creme leren interieur.

Origineel en ongerestaureerd

Zoals het een echte racer betaamt klokte Fangio 70.000 kilometer met de SL tijdens toerritten in Europa en Argentinië. Toen hij in 1974 president werd van Mercedes-Benz Argentina was de auto nog altijd in zijn bezit.

In 1986 werd de auto een kopstuk van de collectie van het nieuw opgezette Museo Juan Manuel Fangio nabij Buenos Aires. De unieke Mercedes is in al die tijd niet gerestaureerd. Het versleten interieur en de op bepaalde plekken dof geraakte lak zijn precies zoals ze wareen toen Fangio zijn rondjes met de 300SL deed.

Onbekend bedrag

Vierenzestig jaar nadat Juan Manuel de Mercedes in ontvangst nam is de wagen op weg naar de prestigieuze International Concours of Elegance in het Zwitserse skioord Sankt Moritz. Na een inspectie in Londen en een bezoekje aan de Royal Automobile Club zal Fangio's 300SL onderdeel worden van een veiling van RM Sotheby's.

Uiteraard worden de vraagprijs en zelfs het winnende bod niet officieel bekendgemaakt. Een bedrag met zeven of acht cijfers lijkt echter erg waarschijnlijk. De SL gaat op 28 februari onder de hamer.

Cargasm
  • RM Sotheby's, Stellantis Media