Heerlijke Mercedes 190E 2.5-16 Evo II DTM onder de hamer

De heilige graal van de Mercedes DTM-wagens kan van jou zijn. Bij veilinghuis Bonhams staat een puntgave 190E 2.5-16 Evo II DTM op een nieuw baasje te wachten.

Heerlijke Mercedes 190E 2.5-16 Evo II DTM onder de hamer

Sommige auto's zijn echte trendsetters, maar ze krijgen niet altijd de erkenning die ze verdienen. Soms komt er een concurrent achteraan die alsnog de show steelt. De sportversie van de Mercedes 190E is precies zo'n auto.

De 2.3-16 kwam op de markt in 1984, maar werd in 1986 in de schaduw gezet door BMW. Als reactie op de kleine Mercedes met de Cosworth motor bracht het merk uit Beieren de E30 M3 uit. Met het aantreden van de BMW werd een lange en bittere strijd in de DTM ontketend.

Evo II

In de drang om elkaar te verslaan bleven de twee kemphanen maar schaven aan de 190E en M3, met steeds extrremere homologatiespecials tot gevolg. In korte tijd zagen de 2.5-16, 2.5-16 Evolution en 2.5-16 Evolution II het levenslicht.

Op die laatste auto waren alle mogelijke trucjes toegepast. De verbrede wielkasten, forse splitter en haast komische achtervleugel maakten de Evo II bijna onverslaanbaar.

Zelfs de machtige V8 quattro van nieuwkomers Audi kon niet voorkomen dat de 190E het eerste DTM constructeurskampioenschap won in 1991. Het jaar erop pakte de auto zelfs beide titels.

Team Snobeck

Door z'n iconische looks, zeldzaamheid en racesuccessen is de straatversie van de Evo II al een extreem gewilde wagen/ Bij Bonhams hebben ze echter de overtreffende trap in de aanbieding: een originele DTM racer.

De ze Evo 2 werd eind 1990 opgebouwd door het Franse Team Snobeck voor het seizoen van 1991. Ervaren Le Mans racer Alain Cudini reed de wagen vier keer naar een tweede plaats en eindigde het seizoen als zesde in het kampioenschap.

Volledig origineel

Na de campagne in het DTM werd de auto doorverkocht aan Belgische racer Michel Neugarten en werd hij ingezet in het Procar kampioenschap. In 1995 werd de wagen gekocht door de race engineer van de huidige eigenaar en sporadisch ingezet in clubraces.

De 190E heeft nog nooit een vangrail van dichtbij gezien en is nooit gerestaureerd. De body en zelfs de 330-350 pk sterke 2,5 liter viercilinder zijn nog origineel. Het kleurenschema is dat echter niet: vanwege zijn voorkeur voor groen heeft de huidige eigenaar de auto in de kleuren van Kurt Thiim's Zakspeed machine laten uitvoeren.

Vermogende hobbyist

De unieke 190E is tien jaar geleden gereviseerd en staat sindsdien stil. De auto moet dus nodig een nieuw baasje hebben die hem meeneemt naar evenementen zoals de Historic Grand Prix op Zandvoort en de AvD Oldtimer Grand Prix op de Nürburgring.

Het is natuurlijk doodzonde om de brute baby-Benz stil te laten staan. De nieuwe eigenaar moet echter wel een flink zak geld meenemen voordat hij kan gaan hobbyen: Bonhams schat de opbrengst van de Evo II tussen de 300.000 en 400.000 euro.

Cargasm
  • Bonhams, Mercedes-Benz