DTM Electric is toekomst van de toerwagenracerij

Met een 1000 pk, vierwielaangedreven prototype probeert de DTM een elektrische toerwagenserie aan de man te brengen. DTM Electric moet bovendien snelle pitstos mogelijk gaan maken met innovatieve technieken.

DTM Electric is toekomst van de toerwagenracerij

Sinds de exit van Mercedes, BMW en Audi ligt de DTM grof gezegd op z'n gat. Het ooit zo trotse kampioenschap werd eind 2020 gedwongen om de Class 1 toerwagens achter zit te laten en over te stappen op GT3-machines. Daarmee verloor de serie in één klap z'n identiteit en bestaansrecht. GT3-kampioenschappen zijn er immers al genoeg.

DTM Electric

Om het imago toch een beetje op te vijzelen zet de DTM in op het experimentele DTM Electric. De nieuwe klasse is ontwikkeld met technische partners Schaeffler en MAHLE om een duurzame, maar toch spannende elektrische toerwagenserie te creëren. I

n november van vorig jaar werd een technisch demomodel losgelaten op Hockenheim, maar het uiterlijk was nog vrij ruw. Afgelopen zaterdag presenteerde de DTM een 1:1 model van het definitieve uiterlijk.

De DTM Electric testwagen.

SpaceDrive

De DTM Electric wagen is een afgeleide van de Schaeffler 4ePerformance, een omgebouwde Audi RS3 LMS met vier Formule E motoren aan de wielen. De DTM-variant zet ongeveer duizend pk op de weg en moet topsnelheden behalen van ongeveer 300 kilometer per uur.

Bovendien maakt de wagen gebruik van het 'SpaceDrive'-systeem: een stuurinrichting die niet met een stuurstang, maar met sensoren werkt. De stuurinrichting is al met wisselend succes getest in de BMW M6 GT3 van DTM-coureurs Timo Glock, Sophie Flörsch en Maximillian Buhk.

'Steer by wire' is een van de innovaties van DTM Electric.

Accu-robots

De meest indrukwekkende innovatie van DTM Electric zal echter niet op het circuit, maar in de pits een thuis vinden. In een poging om de races een vergelijkbare lengte te geven als de reguliere DTM wil organisator ITR accuwissels gaan uitvoeren. Vanwege de gevaren van het werken met hoge voltages zouden de wissels voor de rekening gaan komen van robots. Concrete plannen voor hoe dat eruit zal zien zijn er echter nog niet.

De fouten van FE

Het basischassis van de wagen zal vrij aanpasbaar zijn, zodat er eventueel fabrikanten in kunnen stappen. We hebben echter bij de Formule E kunnen zien dat een standaard accupakket en verplicht gebruikt van een enkel type motor de fabrikanten al snel weg zal jagen. DTM Electric lijkt een vergelijkbaar lot te wachten te staan. ITR hoopt de klasse in 2023 toe te voegen aan het pakket waar DTM, DTM Classic, DTM Masters (GT4) en DTM eSports deel van uitmaken.

Elektrisch
  • DTM, Red Bull Content Pool