Bij zijn introductie in 1983 was de Mercedes 190E een revolutie. Nooit eerder had Mercedes het aangedurfd om een echte 'Baby-Benz' te maken. Het uiterlijk was bescheiden en ingetogen, maar onderhuids was de auto bedoeld als een echte sport sedan in de stijl van BMW.
Viercilinders
Toen de Audi quattro de rallyplannen van Das Haus verstoorde ging de 190E via een achterdeur de toerwagenracerij in. In samenwerking met Britse motorspecialisten Cosworth werden de 2.3-16, 2.5-16 en twee Evolution-versies geboren.
Stuk voor stuk hadden deze auto's echter een krijsende hoogtoerige viercilinder onder de kap. Dat was niet wat men gewend was van het altijd zo beschaafde en verfijnde Mercedes.
Het alternatief
In 1988 kwam Mercedes-tuner Brabus de mensen tegemoet die de soepele loop en de zwoele klanken van een zescilinder misten bij de Cosworth-versies. Het alternatief heette 3.6S Lightweight. Uiteraard lag er een 3,6 liter zesinlijn in het vooronder, met een gezonde 286 pk en 364 Nm aan koppel.
De auto klonk dus niet alleen beter, maar was ook nog een stuk sneller: 0-100 flitste voorbij in 6.3 seconden, 1.4 seconden sneller dan een 2.5-16. De topsnelheid was met 254 kilometer per uur 24 kilometer per uur hoger. Het enige nadeel was een veranderde balans door de zwaardere en langere motor.
Te hardcore
Het 'Lightweight' in de typeaanduiding was niet zomaar een leuke marketingterm: de auto was op het dashboard en de voorstoelen na volledig leeg. Dat ging veel potentiële klanten toch een brug te ver.
Voor de productieversie van de 3.6S werd de achterbank teruggeplaatst en werden opties als airco leverbaar. De eigenaardige oliekoeler midden in de spoiler (voor het differentieel) bleef wel gewoon.
Reproductie
De Lightweight werd uiteindelijk dus niet in productie genomen, het bleef bij een enkel showmodel. Twintig jaar na het debuut van de auto gaf Brabus PR-chef Sven Gramm echter de opdracht om een reproductie te bouwen.
Gramm reed een aantal jaren tevreden rond in de auto voordat hij hem doorverkocht aan de huidige Britse eigenaar. In 2017 werd de Brabus in het VK op kenteken gezet.
Afgeprijsd
De unieke super-190 heeft slechts 10.439 kilometer op de teller en wordt aangeboden door handelaar Fast Classics. Dat is overigens niet de eerste keer. In 2018 werd de auto door dezelfde aanbieder de markt op geslingerd.
Destijds werd er £131,995 ($182,436) voor gevraagd. Drie jaar later is de Brabus lekker afgeprijsd: de 3.6S moet nu £99,995 ($138,207) opbrengen. Interesse? Bieden kan hier via Ebay.
- Fast Classics