Sainz: 'Ferrari heeft me gelijk gegeven over teamorders Silverstone'

De Scuderia heeft toegegeven dat Carlos het bij het juiste eind had in de slotfase van de Grand Prix van Groot Brittannië. Ferrari ziet in dat het negeren van teamorders bij de safety car herstart toch de juiste beslissinng was.

Sainz: 'Ferrari heeft me gelijk gegeven over teamorders Silverstone'

Carlos Sainz zorgde afgelopen zondag binnen Ferrari voor de nodige controverse. Bij de safety car herstart reed Sainz Jr. tweede achter Charles Leclerc, waardoor de Scuderia het een goed idee leek om hem te gebruiken om de aanstormende Lewis Hamilton af te stoppen.

Op de order om Leclerc tien autolengtes te geven reageerde de Spanjaard echter onverwacht fel. Met zijn eerste overwinning in zicht en verse softs had Carlos geen zin om de Barrichello te spelen. Met de kreet 'stop inventing!' maakte hij een einde aan de discussie met de pitmuur. Niet veel later pakte hij op een nette manier de leiding en de overwinning.

Kwaad bloed

De opstandigheid van Sainz zorgde voor het nodige kwade bloed aan de Leclerc-kant van de garage. De Monegask kwam door het teamorder-incident en de beslissing om hem niet naar binnen te halen uiteindelijk slechts als vierde over de streep. Een gedeelte van het team was zelfs zo boos en teleurgesteld dat de directie ze toe moest spreken en moest overtuigen naar de podium ceremonie te gaan.

Ferrari geeft toe

Een week later is de lucht echter geklaard tussen Sainz en zijn team. Bij de persconferentie in Oostenrijk vertelde Carlos dat Ferrari hem alsnog gelijk gegeven heeft:

"Ferrari heeft gewonnen, ik heb gewonnen, dus het was zeker niet de verkeerde beslissing. Op dat moment, in de auto, wist ik perfect wat ik moest doen om Charles niet in een moeilijke positie te brengen de overwinning aan Ferrari te geven, dat is waar het team het meeste om geeft."

"Ik vind dat alles wat ik deed uiteindelijk redelijk was. Ik bracht Charles niet onnodig in gevaar of onder druk toen ik hem inhaalde, omdat ik wist dat ik hem vrij eenvoudig in zou halen op de softs. Ik trok weg, won de race voor Ferrari en ik denk dat het uiteindelijk een goed resultaat was."

"Ik zou hetzelfde weer doen. Ik denk dat het team mijn positie perfect begreep. Daarom riepen ze me niet weer op voor de tien autolengtes, want ze wisten dat wat ik beargumenteerd had over de radio ook totaal valide was."

Voorlopige rust

Aan de hand van de uitspraken van Sainz zou je kunnen afleiden dat de interne ruzie gesust is. De woorden van teambaas Mattia Binotto over het incident waren immers ook positief:

"Toen we hem vertelden om Charles rust te gunnen na de safety car herstart, wat hij zei was niet dat hij het niet wilde doen, hij zei 'de gasten achter mij zouden erg agressief geweest zijn, dus ik moet me beschermen en op de een of andere manier reageren, dus laat het maar aan mij over.' Dus ik denk dat hij goed begreep wat de intentie was. Ik denk dat hij het niet alleen begreep, maar hij ook erg goed is in de manier waarop hij handelt en ik ben hier erg blij mee."

Of die mening gedeeld wordt met het deel van het team dat in Engeland zo aangebrand reageerde durven we echter niet te zeggen. Zo lang Ferrari gerund wordt door Italianen zullen er immers altijd politieke spelletjes gespeeld worden achter de schermen.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari