'Leclerc zal zelfs als hij alle overgebleven races wint de titel verliezen'

Een kijkje op de statistieken leert ons hoe zwaar de impact van Charles Leclerc's crash op Paul Ricard echt was. Zelfs met tien overwinningen achter elkaar is de titel voor de Monegask buiten handbereik gevallen.

'Leclerc zal zelfs als hij alle overgebleven races wint de titel verliezen'

Het seizoen van 2022 draait al sinds het begin om de strijd tussen Ferrari en Red Bull, met Max Verstappen en Charles Leclerc als de hoofdrolspelers. Dat heeft tot nu toe mooie gevechten opgeleverd in bijvoorbeeld Bahrein en Saoedi Arabië, maar de spanning van vorig jaar is nooit helemaal teruggekomen.

Verstappen en Lewis Hamilton lagen nooit veel meer dan 30 punten uit elkaar, maar de strijd tussen Leclerc en Verstappen kende tot nu toe veel grotere schommelingen. Na zijn slippertje in Frankrijk staat Charles nu maar liefst 63 punten achter op Max. Met nog tien races te gaan is het een hele kluif geworden voor de Monegask om zijn titelkansen in leven te houden.

Tien overwinningen

Hoe moeilijk het precies is hebben ze al even uitgerekend bij RaceFans. In de komende tien races zijn er maximaal 268 punten te verdienen: 25 per overwinning, 1 per snelste ronde en 8 voor de Sprint overwinning in Brazilië. Als Leclerc alle tien races plus de Sprint weet te winnen, maar Verstappen elke keer als tweede eindigt en de snelste rondes pakt, dan komt Charles uiteindelijk nog steeds twee punten tekort.

Niet realistisch, wel penibel

Dat scenario is uiteraard niet bijzonder realistisch, aangezien de winnaar van de race vaak ook een goede kans heeft op de snelste ronde, maar het geeft goed aan hoe slechts Leclerc er voor staat op dit punt in het kampioenschap.

Aangezien de betrouwbaarheid van de Ferrari nog altijd in schril contrast afsteekt tegen dat van de Red Bull is de kans bovendien groot dat Charles te maken zal krijgen met motorpenalties en uitvallers. De griezelig consistente Verstappen zal dan meteen klaarstaan om de Monegask af te straffen, al is zijn auto uiteraard ook niet immuun voor problemen en penalties.

Bovendien hoeft de Nederlander maar een paar extra races te winnen om de titel voor Leclerc statistisch onmogelijk te maken. Met Spa Francorchamps, Zandvoort, Monza, COTA, Mexico en Interlagos nog in het vooruitzicht is de kans dat Max nog een paar overwinningen pakt akelig groot.

Met nog eens drie of vier overwinningen en een serie tweede plaatsen zou Verstappen zich nog vóór het einde van het seizoen tweevoudig wereldkampioen kunnen noemen. De tijd zal het leren of het kampioenschap zich echt zo zal gaan ontvouwen.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, Red Bull Content Pool