'Verstappen en Leclerc pakken motorpenalties op Spa'

De twee titelrivalen zullen op Spa waarschijnlijk vanaf de laatste rij gaan starten. Het open karakter van Spa leent zich er immers voor om een power unit penalty te pakken.

'Verstappen en Leclerc pakken motorpenalties op Spa'

De moderne F1 draait net zoveel om zuinigheid als om snelheid. Zo is er nog altijd een fuel flow limiet en moeten de teams voorzichtig omspringen met de diverse onderdelen van de power unit. Van 2009 tot 2013 mocht een coureur acht motoren per seizoen gebruiken.

In 2014 werd dat vijf, in 2017 vier en sinds 2019 is het slechts drie. Het is in het turbo-hybride tijdperk echter nog niemand gelukt om zich aan de steeds strenger wordende reglementen te houden. Als team doe je er dus goed aan om je penalties op een strategische manier te incasseren.

Strategische penalties

Volgens De Telegraaf is dat precies wat Red Bull en Ferrari van plan zijn op Spa. Het brede, snelle circuit biedt de coureurs de mogelijkheid om zich relatief eenvoudig weer naar voren te vechten. Het is dus een uitgelezen kans om even een nieuwe PU te installeren.

De krant meldt dat Verstappen naast zijn vierde motor ook een nieuwe versnellingsbak mee zal krijgen, waardoor hij naar alle waarschijnlijkheid helemaal achteraan zal komen te staan.

Voor Leclerc is er ook een nieuwe PU gereserveerd, met als klap op de vuurpijl een geupdatet ERS-hybridesysteem. De fabrikanten hebben immers nog tot 1 september om updates te introduceren voor het ingaan van de vier jaar lange engine freeze. Waar Leclerc precies terechtkomt op de grid zal liggen aan de overige teams. Ferrari en Red Bull zijn immers niet de enigen met dit idee.

De strijd vooraan

Zal Lewis dan eindelijk die eerste overwinning van 2022 pakken?

Met de twee toppers op achterstand zal de race vooraan gaan tussen Carlos Sainz en Sergio Perez, met een kleine kans voor de beide mannen voor Mercedes om voor een overwinning te gaan.

Ferrari's strategie, betrouwbaarheid en Carlos' recente fascinatie met spinnen en de pech van Perez bieden immers mogelijkheden. Met regen op komst in de Ardennen belooft de laatste Grand Prix van België een klassiekertje te worden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, ProShots