Lando Norris wil Tarzanbocht ombouwen tot krappe Tilke-hairpin

Lando is niet te spreken over de legendarische eerste bocht van Zandvoort. Om de inhaalmogelijkheden te verbeteren kan er volgens de Brit beter een krappe, hoekige Tilke-hairpin neergelegd worden.

Lando Norris wil Tarzanbocht ombouwen tot krappe Tilke-hairpin

De Tarzanbocht is één van de meest kenmerkende stukjes asfalt van het circuit van Zandvoort. De lange, iets verkante doordraaier geeft het startschot voor een zinderende rit door de duinen. Door de lichte banking zijn er twee lijnen mogelijk, waardoor er zij aan zij gevochten kan worden voor een positie.

Althans, in de meeste categorieën. In de Formule 1 gaat dat allemaal net iets lastiger, zelfs na de introductie van de nieuwe ground effect auto's. McLaren's Lando Norris heeft zich het afgelopen weekend zelfs mateloos gestoord aan de volgens hem extreem beperkte inhaalmogelijkheden bij Tarzan.

De Tilke-methode

Tegenover RaceFans deed de McLaren-kopman zijn beklag over bocht 1. Volgens de Brit zorgde de Tarzanbocht ervoor dat er alleen ingehaald kon worden dankzij safety cars, VSC situaties en verschillende pitstrategieën. Inhalen op de baan was vrijwel onmogelijk door de korte remzone voor Tarzan. Een langzamere, krappere bocht in de stijl van de alom gehate Tilke-tracks zou volgens Norris uitkomst bieden:

"Safety Cars, de VSCs en bandenstrategieën en mensen die stoppen en niet stoppen [maakten inhalen mogelijk]. Ze moeten bocht 1 veranderen, het is best simpel. Ze moeten bij bocht 1 een veel langere remzone maken, een veel krappere bocht, en dat zal meer kansen bieden en een langere DRS-zone. Bocht 1 heeft gewoon een te korte remzone."

"Het is te snel en daardoor kun je gewoon niet langs iemand remmen. Het is zo makkelijk om gewoon te verdedigen in bocht 1 en dan terug te komen, de deur dicht te gooien en er voor te blijven. Dus volgens mij, moeten ze bocht 1 veranderen."

Ironisch

Het feit dat juist Lando Norris deze kritiek op de Tarzanbocht geuit heeft is lichtelijk ironisch. Vorig jaar demonstreerde hij samen met Sergio Perez dat het juist heel goed mogelijk is om in te halen in de Tarzanbocht, zij het met een beetje duw en trekwerk. Afgelopen weekend ging hij op de openingsronde zelfs buitenom langs George Russell.

Het ombuigen van de eerste bocht naar een Tilke-hairpin lijkt ons dus wat overbodig. Recent is de Formule 1 zelfs juist afgestapt van deze manier van circuits ontwerpen. De wijzigingen aan het Australische Albert Park en Abu Dhabi's Yas Marina zijn daar de grootste voorbeelden van. Voor krappe bochten hebben we inmiddels immers een eindeloze stroom stratencircuits.

Formule 1
  • ProShots / Panoramic / Kay Int Veen