Mocht de deal tussen Red Bull en Porsche niet doorgaan, dan zijn er nog andere geïnteresseerden

Er is al een tijd veel te doen om de eventuele deal tussen Red Bull Racing en Porsche. Mocht worden besloten dat die deal definitief van de baan is, dan zijn er nog andere kanshebbers.

deal

Het lijkt er steeds meer op dat een samenwerking tussen Red Bull en Porsche van de baan is. Formule 1-CEO Stefano Domenicali heeft nu uit de doeken gedaan dat er ook wel andere gegadigden zijn. Als Porsche niet instapt en er dus een streep door de deal vanaf 2026 gaat, staan er nog andere merken in de rij.

Beren op de weg

Red Bull Racing en Porsche zijn al vanaf het voorjaar met elkaar in gesprek over een samenwerking. Die samenwerking zou dan plaatsvinden onder het nieuwe reglement, vanaf 2026. Porsche zou zich voor vijftig procent in de F1-tak van Red Bull inkopen én gaan samenwerken met Red Bull Powertrains. Zowel Red Bull Racing als Porsche hadden het plan om rond de Oostenrijkse Grand Prix met een persbericht naar buiten te treden. Dat was echter nog niet mogelijk, omdat de FIA en de Formule 1 het motorreglement nog niet hadden ingehamerd. Inmiddels blijken er meer beren op de weg te zijn en is de samenwerking zo goed als van de baan.

Wel of geen aandelen

De grootste hobbel in de weg is dat Red Bull bang is om de onafhankelijkheid te verliezen door de samenwerking. Als Porsche aandelen krijgt, zullen de Red Bull-kopstukken (Horner, Newey en Marko) het niet altijd meer voor het zeggen hebben. Logisch dat zij daarom hebben voorgesteld om wel een samenwerking aan te gaan, maar dan eentje waarbij er geen aandelen aan Porsche worden verkocht. Porsche ziet echter niet zoveel in dat voorstel: ze hebben van Volkswagen Group toestemming gekregen om zich in een bestaand team in te kopen. Ze voelen er daarom niet zoveel voor om alleen motorleverancier te zijn.

Het loopt dus niet zo lekker bij de gesprekken over deze deal. Het doel was om twee nieuwe merken naar de koningsklasse van de Formule 1 te krijgen, maar zoals het er nu naar uitziet zal dat er maar eentje zijn: Audi.

Een nobel streven

Toch kan het doel volgens Domenicali nog altijd worden behaald. Hij beweert dat er nog andere geïnteresseerden zijn. "Ik kan alleen maar zeggen dat Porsche een integraal onderdeel is van de groep die over de 2026-regels heeft gesproken en die er nog steeds over praat. We hebben alles over Red Bull en Porsche kunnen lezen en nu is het aan hen om een besluit te nemen." Hij noemt echter geen namen. "Ik geloof dat de Formule 1 richting 2026 een erg inclusief platform wordt. Er zitten dan ook andere merken aan tafel tijdens de gesprekken die we voeren met engineers, merken die liever niet naar buiten treden." Wel maakt hij duidelijk dat hij niet bang is dat bestaande fabrikanten er ineens vandoor gaan. "In de nieuwste versie van het Concorde Agreement staat zelfs dat teams of fabrikanten nog maar een jaar van tevoren hoeven aan te geven dat ze weg willen. In het verleden waren die regels veel strikter, maar momenteel zijn we vol vertrouwen."

Formule 1
  • motorsport.com
  • ProShots