Punten op debuut voor Nyck de Vries: 'Niemand kan dit van me afpakken'

Ondanks een zeer korte voorbereiding en enorme druk ging De Vries met twee punten naar huis op zijn F1-debuut voor Williams. De race ging echter niet zonder slag of stoot voor de Driver of the Day.

Punten op debuut voor Nyck de Vries: 'Niemand kan dit van me afpakken'

Op de zaterdagmorgen zat Nyck de Vries nog rustig een kopje koffie te drinken in de hospitality unit van Mercedes. Toen het nieuws doorkwam dat Alex Albon bevangen was door een blindedarmontsteking werd hem echter een Williams-overall toegeworpen.

Zonder enige voorbereiding moest Nyck opeens optreden als teamgenoot van 'King' Nicholas Latifi. De Vries plaatste zich op snelheid als dertiende, maar kwam door een stroom penalties als achtste op de grid te staan, naast die andere Nederlander. In de race wist hij uit de problemen te blijven en de Alfa Romeo van Zhou Guanyu af te weren voor P9.

Fysieke tol

Ondanks een stint in de eerste vrije training met Aston Martin viel de race bijzonder zwaar voor Nyck. Tegenover de microfoon van F1's Will Buxton gaf de Nederlander toe dat zijn schouders in de safety car fase volledig gesloopt waren:

"Ik kan je verzekeren dat mijn schouders hangen. Toen de safety car naar buiten kwam ontspande alles en op dat punt dacht ik ‘oh mijn god ze herstellen niet, ze komen niet terug’. Dus ik vond het niet erg om achter de safety car te finishen, moet ik toegeven. Als we doorgegaan waren was het waarschijnlijk prima geweest maar ik had het moeilijk. Vooral de schouders, de nek was oké eigenlijk."

Slapeloze nacht

Na alle chaos is het succesvolle weekend nog niet helemaal doorgedrongen bij de voormalig FE-wereldkampioen. De Vries gaf toe dat uitvallers en gridstraffen hem geholpen hadden in de race, maar was toch apetrots dat hij de punten wist te pakken, ondanks een stressvolle slapeloze nacht:

"Ik denk niet dat het al helemaal doorgedrongen is. Ik heb genoten van vandaag. Ik heb me enorm vermaakt, ik heb er van genoten. Ik heb niet geslapen, ik was heel nerveus. Zeker ’s ochtends had ik het moeilijk, maar toen ik dichter bij de race kwam werd ik eigenlijk opgewonden en blij."

"Mijn vader was hier om het te zien en ik ben gewoon dankbaar voor deze kans en hoe we het konden pakken en zo succesvol konden zijn. Ik weet dat we geholpen werden door uitvallers en grindstraffen, maar uiteindelijk hebben we het goed uitgevoerd. Daar ben ik trots op en niemand kan dat van ons afpakken."

Dank aan de fans

De Vries werd uiteindelijk uitgeroepen tot Driver of the Day voor zijn sterke invalbeurt bij Williams. De Nederlander was blij verrast om te horen dat de fans hem als beste coureur aangewezen hadden:

"Dat is heel aardig van de fans, en ik waardeer het heel erg!"

Schaduw op Latifi

Door de indrukwekkende prestaties van Nyck de Vries is de schaduw op Nicholas Latifi nog groter en donkerder geworden. De Canadees heeft nog altijd geen nieuw contract bij de Britse renstal, en staat door Nyck's toedoen nu 21ste in het kampioenschap.

Door een serie crashes en over het algemeen tegenvallende prestaties heeft hij immers nog altijd 0 punten op het rekest. Alleen door de twee invalbeurten van Nico Hülkenberg hoeft Nicholas zichzelf niet laatste te noemen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Goatifi zijn spullen zal moeten pakken.

Formule 1
  • ProShots / Panoramic / SIPA USA