Toto Wolff wil Nyck de Vries hoe dan ook de Formule 1 in krijgen

Na zijn optreden voor Mercedes tijdens de eerste vrije training staat de carriere van Nyck de Vries opeens hoog op de agenda bij het Mercedes-opperhoofd. Volgens Toto hoort De Vries gewoon in de Formule 1 thuis, met of zonder Mercedes-ondersteuning.

Toto Wolff wil Nyck de Vries hoe dan ook de Formule 1 in krijgen

Bij de eerste vrije training op Paul Ricard kreeg regerend Formule E kampioen Nyck de Vries de kans van zijn leven: hij mocht het stoeltje van Lewis Hamilton overnemen.

Als onderdeel van de 'young driver tests' moet elke zittende coureur immers minimaal één keer per seizoen zijn auto uitlenen aan een aanstormend talent. Het feit dat Nyck inmiddels alweer 27 is doet daar niets aan af.

Formule 1 project

De Vries maakte flinke indruk tijdens zijn eerste sessie met de inmiddels beruchte zeropod Mercedes. De Nederlander sloot de sessie af als negende, op iets meer dan vijf tienden achterstand van George Russell. Nyck's prestaties maakten meteen enorme indruk bij niemand minder dan Toto Wolff.

De boomlange Oostenrijker wil hem hoe dan ook een plek gaan geven in de Formule 1, maar heeft helaas geen stoeltjes over. Nu het Mercedes Formule E-project op zijn einde loopt zal De Vries waarschijnlijk een andere manier moeten vinden om bij de koningsklasse in te breken:

"Vandaag was heel, heel goed. Het was interessant want [Lewis Hamilton] was Nyck aan het coachen hij hielp hem de overlays en het was best interessant om te zien. Ik denk dat als we hem geen interessant Formule 1 project kunnen geven, dan moeten we hem laten gaan. Hij kijkt naar de verschillende opties: sports cars en dan misschien Formule E. Maar je moet nooit de kans opgeven dat de deur van de Formule 1 open kan gaan."

Geen hulp van Mercedes

Nyck zal echter geen hulp hoeven verwachten van Mercedes om elders aan de bak te komen. Wolff wil zich als motorleverancier namelijk niet gaan bemoeien met de coureursselectie van onafhankelijk teams. De Vries staat er dus helemaal alleen voor:

"[Mercedes] kan hem niet echt helpen. We kunnen niet echt een team vertellen om naar hem te kijken en hem te overwegen, want dat zou voelen als inmenging, en dat gaat tegen [ons beleid] in."

Toto's uitspraken over het vermijden van inmenging zijn opvallend. In Drive To Survive was immers te zien hoe hij fanatiek probeerde een stoeltje te vinden voor Esteban Ocon in 2019.

Ook liet Wolff zich gelden toen bekend werd dat voormalig Red Bull-coureur Alex Albon zich dit seizoen bij Williams zou voegen. Albon moest zelfs formeel afstand doen van zijn banden met Red Bull, terwijl een uitleen-constructie prima gepast had. Het beschermen van de data en bedrijfsgeheimen van de Mercedes power unit was op dat moment toch te belangrijk.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team