IndyCar-coureurs op de bres voor Herta: 'Elitaire F1 wil Amerikaans geld, geen coureurs'

Colton's Conculega's Graham Rahal en Alexander Rossi ergeren zich mateloos aan de elitaire opstelling van de F1 richting IndyCar. Volgens Rahal aast de F1 alleen op Amerikaans geld en investeerders, maar laten ze getalenteerde coureurs zoals Colton Herta doelbewust links liggen.

IndyCar-coureurs op de bres voor Herta: 'Elitaire F1 wil Amerikaans geld, geen coureurs'

Sinds 2017 zit de Formule 1 onder de vleugels van Amerikaanse mediagigant Liberty Media. Sindsdien is de sport in de ogen van veel fans steeds meer veramerikaniseerd. De F1 doet nu actief mee op social media, organiseert festival-achtige Grand Prix en heeft voor 2023 maar liefst vijf Grand Prix in Noord-Amerika op het programma.

Het enige dat nog mist is een Amerikaanse coureur. Even leek dat probleem opgelost te worden door de komst van IndyCar-ster Colton Herta. De jongste racewinnaar uit de geschiedenis van de IndyCar Series werd echter afgestopt door een tekort aan superlicentiepunten. Herta kon dit jaar tot een maximum van 35 punten komen, precies vijf punten te weinig.

Paydriver-cultuur

Op social media trok F1-coureur en Indy 500-winnaar Alexander Rossi flink van leer over de situatie rond Herta. De punten op de licentie zijn volgens de Amerikaan niet de bepalende factor geweest die de carriere van Colton op een zijspoor zette.

De cultuur van pay drivers die het superlicentiesysteem een noodzaak gemaakt heeft is namelijk de echte boosdoener. Het feit dat het nodig is om talentloze rijkaards te moeten weren met de licentie is volgens Alexander nog veel erger:

Dollars boven coureurs

Rossi's conculega Graham Rahal ging nog iets verder in zijn kritiek op de F1 en de FIA. Volgens de boomlange zesvoudig racewinaar is de sport alleen maar uit op Amerikaanse dollars, en niet Amerikaanse coureurs.

De 'elitaire sport' zou alleen geïnteresseerd zijn in steenrijke Amerikaanse investeerders en grote bedrijven. Waarom de organisatie er niet alles aan zou doen om die sponsors en investeerders juist te lokken met een Amerikaanse coureur weet Graham echter niet:

Laatste Amerikanen

De kritiek op de F1 vanuit IndyCar is echter tevergeefs. De sport peinst er niet over om de eigen junior categorieën te ondermijnen ten faveure van de IndyCar. Bovendien komt er via die ladder al Amerikaans talent op, bijvoorbeeld in de vorm van Williams-junior Logan Sargeant.

Tot die tijd blijft toevallig Alexander Rossi de laatste Amerikaan in de Formule 1. Rossi kwam voor het laatst in actie tijdens de Grand Prix van Brazilië in 2015. Voor de laatste punten en het laatste podium moeten we terug naar Michael Andretti op Monza in 1993. Vader Mario pakte de laatste Amerikaanse GP-overwinning op Zandvoort tijdens zijn titeljaar, 44 jaar geleden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool