Nu de deur richting de F1 toch echt dichtgeslagen is voor zevenvoudig IndyCar racewinnaar Colton Herta blijft de kritiek op de FIA aanhouden. Onder het superlicentiesysteem dat in 2016 geïntroduceerd werd wordt immers prioriteit gegeven aan de Formule 2 en Formule 3, ten nadele van de snellere Amerikaanse klasse.
Ondanks meer ervaring en wellicht meer talent dan de gemiddelde F2-coureur kan Herta de overstap dus niet maken. Na kansen bij Alpine en AlphaTauri voor een racestoeltje is Colton dus 'veroordeeld' tot het hervatten van zijn IndyCar-carriere.
De juist regels?
Volgens McLaren CEO en China-fanaat Zak Brown is de situatie niet uit te leggen. Het kan en mag niet zo zijn dat een ervaren en bewezen coureur zoals Herta op een zijspoor gezet wordt door de bureaucratie van de FIA. Brown roept tegenover Motorsport.com dan ook op tot re-evaluatie van de regels en grootschalige hervormingen:
"Ik denk dat het hele superlicentie-systeem opnieuw bekeken moet worden. Ik snap dat de regels zijn wat ze zijn en dat regels niet gebroken zouden moeten worden, maar ik ik betwijfel of de regels die nu gelden de juiste regels zijn."
"Iemand van Colton's kaliber, of Pato's kaliber of de helft van het IndyCar-veld is capabel genoeg voor de Formule 1. Als iemand als Colton die een hoop IndyCar-races gewonnen heeft niet in aanmerking komt voor een superlicentie dan denk ik dat we het superlicentie-systeem opnieuw moeten evalueren."
Max en Kimi
Het grootste argument tegen het huidige systeem is volgens Zak dat een superlicentie geen indicatie is van werkelijk talent. De Amerikaan wijst daarbij naar regerend wereldkampioen Max Verstappen en de laatste man die een titel naar binnen sleepte voor Ferrari: Kimi Räikkönen.
Beide mannen schoten immers naar de Formule 1 zonder te racen in een F2-equivalent. Voor Kimi werd in 2001 zelfs een voorwaardelijke uitzondering gemaakt: één crash, en zijn carriere was over geweest. Veertien jaar later zorgde Verstappen er op 17-jarige leeftijd juist voor dat de huidige superlicentieregels geïntroduceerd werden. Het feit dat beide coureurs uiteindelijk kampioen werden spreekt het nut van het superlicentiesysteem volgens Brown enorm tegen:
"Ik denk niet dat Max Verstappen in aanmerking gekomen was voor een superlicentie. Ik denk niet dat Kimi Räikkönen in aanmerking gekomen was voor een superlicentie. Dus als je teruggaat en ernaar kijkt, zijn er een paar jongens, wereldkampioenen, die geen superlicentie gekregen zouden hebben in het huidige klimaat."
Vrije trainingen
Eventuele hervormingen van de regels komen voor Colton Herta in ieder geval te laat. De jonge Amerikaan zal echter alsnog tijdens een Grand Prix weekend te zien kunnen zijn vanwege de verplichte Young Driver Test. Elk team moet minimaal twee keer een rookie in de auto zetten tijdens de eerste vrije training.
Volgens Brown zal de keuze voor de coureurs met name aankomen op baankennis. In Herta's geval is COTA dus een optie. IndyCar en McLaren ontwikkelings-conculega Pato O'Ward wordt overwogen voor een excursie in Mexico City:
"Ik zou Colton niet uitsluiten maar alles wat we doen zal in het belang van McLaren zijn in plaats van het helpen van AlphaTauri. Wie we in de auto zullen zetten hangt af van baankennis. Natuurlijk is Pato in Mexico een scenario."
- ProShots / SIPA USA / Panoramic, Red Bull Content Pool