Smullen! Charles Leclerc in de weer met klassieke Ferrari 312 F1

Ferrari had in de pauze tussen Monza en Singapore een leuke verrassing voor Charles. De Monegask mocht op Fiorano een potje sturen met de prachtige 312 F1 uit 1967.

Uh oh...Charles Leclerc in de weer met klassieke Ferrari F1

Tijdens Grand Prix heeft Charles Leclerc de laatste tijd weinig te lachen, maar buiten het F1-circus geniet Ferrari's gedeelde teamleider met volle teugen. In korte tijd heeft hij een al van een groot deel van de geschiedenis van zijn merk kunnen proeven.

Zo reed hij op Silverstone in de 375 F1 uit 1951, raasde hij over Fiorano in Jody Scheckter's 312T4 uit 1979, en parkeerde hij de 312B3-74 van Niki Lauda in de muur op de straten van Monaco. In de pauze tussen Monza en Singapore kreeg hij de kans om nog een periode uit de geschiedenis van de Scuderia te ervaren.

312 F1 '67

Op Fiorano stapte Charles namelijk in een 312 F1 uit 1967, bijgenaamd 'Spaghetti'. De naam is een duidelijke verwijzing naar het ingewikkelde uitlaatsysteem dat over de drieliter, 410 pk-sterke V12 gedrapeerd is. De auto markeerde het begin van het einde voor Ferrari's competitieve jaren in de sixties.

Terwijl de Scuderia uit alle macht Ford van zich af probeerde te houden op Le Mans werd het F1-team verwaarloosd, net op het punt dat de regels dramatisch veranderden. De vurige fatale crash van Lorenzo Bandini in Monaco en het zware ongeval dat de carriere van Mike Parkes ten einde bracht gaf de versie van '67 een zwart randje, ondanks vier podiums voor Chris Amon. In verscheidene vormen zou de auto het echter maar liefst vier seizoenen uithouden.

Andere sport

In tegenstelling tot zijn demo met de 312B-74 ging de run met de 312 F1 gelukkig van een leien dakje voor Charles. In een video op de site van Ferrari is te zien hoe hij kennismaakte met de prachtige sigaar. Leclerc was de private eigenaar van de auto bijzonder dankbaar voor de kans:

'Ik ben heel erg blij dat ik deze kans gekregen heb. Van mijn huidige F1-75 naar deze 312 F1 gaan is alsof je naar een compleet andere sport overstapt, al is de opwinding die je' voelt bij het besturen van een Ferrari altijd hetzelfde. Maar ik heb echt genoten van deze 'Spaghetti'."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari