Horner heeft spijt: 'Red Bull had een kans om Oscar Piastri in te lijven'

Zes jaar geleden had Red Bull de optie om een veelbelovende jonge Australiër bij te tekenen. Na het drama rond Piastri heeft Christian Horner er opnieuw spijt van dat het nooit zover gekomen is.

Horner heeft spijt: 'Red Bull had een kans om Oscar Piastri in te lijven'

Oscar Piastri is op dit moment de meest bekende F1-coureur die nog nooit een race gereden heeft. Het Australische supertalent zorgde voor flinke opschudding door Alpine af tew wijzen na het vertrek van Fernando Alonso. Door geblunder achter de schermen hadden de Fransen zijn loyaliteit als Alpine-junior verkwanseld, waarna Oscar via manager Mark Webber een overstap orkestreerde naar McLaren.

Andere toekomst

Voor Red Bull's Christian Horner was de saga rond Piastri, Alpine en McLaren extra pijnlijk om aan te zien. Zes jaar eerder had hij namelijk de kans de jonge Aussie een compleet andere toekomst te geven. In 2017 reed Oscar immers in de Britse Formule 4 voor Arden International, het team dat Horner in 1997 opgezet had om zijn eigen F3000-carriere mogelijk te maken.

Piastri ging verder met het team in de Formula Renault Eurocup, waarna een mogelijkheid ontstond om hem in te lijven bij het Red Bull Junior Team. Om de een of andere reden ging dat destijds echter niet door. In F1's podcast Beyond the Grid gaf Christian toe dat hij hier nog steeds spijt van heeft

"Hij reed voor het Arden team in Formule 4 en Formule Renault, en hij was duidelijk een groot talent. Er was destijds een kans voor Red Bull om naar hem te kijken, en we pakten die optie niet op, wat iets is waar ik spijt van heb. Maar wat hij bereikt heeft is fenomenaal, in de Formule 3 en de Formule 2. "

Zekerheid op een stoeltje

In 2019 stapte Piastri over naar het Franse R-ace GP-team, en won hij meteen de FR Eurocup titel. Nadat hij in 2020 opgepikt werd door Alpine won hij vervolgens de F3 en de F2 titel in opeenvolgende jaren. Al dat succes bracht hem echter geen zekerheid voor een F1-stoeltje op. Volgens Horner was dat onder zijn toezicht heel anders gegaan. Red Bull had Piastri zeker een langetermijncontract voorgelegd:

"Als hij hier [bij Red Bull] een coureur was geweest, was er geen kans geweest dat hij niet vastgelegd zou worden voor een periode. Zoals ik zei, ik was geen partij [bij Alpine], het is moeilijk om te beoordelen wat er beloofd of teruggetrokken was enzovoort. Maar het was zeker onverwacht, waarschijnlijk vanuit meerdere hoeken."

Formule 1
  • BrunoPress