FIA legt Pierre Gasly twintig seconden tijdstraf op voor hardrijden onder rood

De FIA heeft de Fransman een stop and go penalty opgelegd voor te hard rijden onder rode vlag condities. Nadat hij een tractor gepasseerd was achter de safety car reed Pierre op dezelfde snelheid door toen de rode vlag gezwaaid werd.

FIA legt Pierre Gasly twintig seconden tijdstraf  op voor hardrijden onder rood

De controverse rond het tractor-incident in de openingsfase van de Grand Prix van Japan heeft nog een staartje gekregen. Op de tweede ronde van de race stuurde de wedstrijdleiding een tractor de baan op om de gecrashte wagen van Carlos Sainz te bergen.

Precies op dat moment kwam echter de AlphaTauri van Pierre Gasly de hoek om. De Fransman was na de openingsronde naar binnen gekomen voor een nieuwe neus nadat hij een door Sainz losgewerkt reclamebord geraakt had.

Hardrijden onder rood

Gasly probeerde op snelheid de trein achter de safety car bij te halen, waardoor hij pieken van boven de 250 kilometer per uur haalde.

Later in de ronde werd de rode vlag gezwaaid, maar Pierre nam geen gas terug. Omdat hard rijden onder rode vlag condities uiteraard uit den boze is startte de FIA een onderzoek.

Verzachtende omstandigheden

De stewards concludeerden al snel dat de coureur van auto nummer tien over de schreef gegaan was. Een stop and go penalty te waarde van 20 seconden en twee strafpunten op Gasly's licentie waren het resultaat. Daardoor viel Pierre terug van P17 naar P18 en laatste, achter de Haas van Mick Schumacher.

Volgens de FIA waren er echter verzachtende omstandigheden bij het bepalen van de straf. Zo reed Gasly niet op absolute topsnelheid, en was hij duidelijk gestresst en geschokt door zijn confrontatie met de tractor. Desondanks is de penalty volgens de stewards op zijn plaats.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool