Vader Jules Bianchi steunt Gasly na tractor incident: 'Geen respect voor Jules' nagedachtenis!'

De vader van wijlen Jules Bianchi heeft zich achter Pierre Gasly geschaard in zijn kritiek op de FIA. Het feit dat er te vroeg een tractor de baan op gestuurd werd op een kletsnat Suzuka is vcolgens Mr. Bianchi ronduit respectloos naar de coureurs en de nagedachtenis van zijn zoon.

Vader Jules Bianchi steunt Gasly na tractor incident: 'Geen respect voor Jules' nagedachtenis!'

Het incident met een tractor op de tweede ronde van de Grand Prix van Japan heeft de gemoederen hoog op laten lopen. Na de crash van Carlos Sainz stuurde de wedstrijdleiding vrijwel meteen een bergingsvoertuig de kletsnatte baan op, terwijl er nog coureurs op hoge snelheid onderweg waren.

Na een pitstop voor een nieuwe neus en extreme wets kwam Pierre Gasly namelijk met meer dan 200 kilometer per uur voorbij bij de plaats van het ongeval. De Fransman schrok zich kapot en tierde over de radio dat hij zich dood had kunnen rijden. Na het vallen van de rode vlag marcheerde hij door de pits op zoek naar antwoorden.

Respectloos

Het voorval met de tractor op een natte baan deed uiteraard sterk denken aan het noodlottige ongeval van Jules Bianchi in 2014. Het verlies van de veelbelovende Ferrari-junior greep Pierre destijds erg aan. Hij kon dan ook niet geloven dat de FIA opnieuw zo'n situatie creerde, en noemde de handelingen van de wedstrijdleiding respectloos.

Bianchi senior

Via social media kreeg Gasly bijval van niemand minder dan Phillipe Bianchi, de vader van Jules. Bianchi senior echode de uitspraken van Pierre met felle kritiek op de FIA:

"Geen respect voor het leven van de coureur. Geen respect voor de nagedachtenis van Jules. Ongelooflijk."

Niet schuldeloos

Ondanks de terechte kritiek op de FIA ging Pierre Gasly overigens niet vrijuit. Net als Jules Bianchi acht jaar eerder had de Fransman zich er volgens de FIA schuldig gemaakt aan te hard rijden terwijl er met vlaggen gezwaaid werd.

In het geval van Bianchi was dat dubbel geel, maar Gasly bereikte zelfs meer dan 250 kilometer per uur onder een rode-vlag situatie. Een tijdstraf van 20 seconden deed uiteindelijk echter weinig met zijn raceresultaat.

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool