COTA heeft rugbrekende sausage kerbs eindelijk verwijderd

Na twee zware incidenten vorig jaar zijn de gevaarlijke gele 'broodjes' eindelijk van de baan. De rugbrekende crashes in de W Series en US F4 kunnen hierdoor gelukkig niet meer voorkomen.

COTA heeft rugbrekende sausage kerbs eindelijk verwijderd

In een tijd waarin de FIA er alles aan doet om de veiligheid tot in de kleinste details te vergroten blijven sausage kerbs een groot mysterie. De hopeloze hobbels zijn bedoeld om coureurs te ontmoedigen track limits te overtreden, maar richten daarbij veel meer schade aan dan ze voorkomen. De impact van zo'n verhoogde drempel op volle racesnelheid is natuurlijk levensgevaarlijk.

Rugbrekende kerbs

Helaas moest het eerst flink misgaan voordat het kunstmatige probleem opgelost werd. Vorig jaar waren er tijdens het Formule 1 weekend immers twee serieuze incidenten in opstapklasses.

W Series coureur Abbie Eaton - ook bekend van The Grand Tour - kwam in bocht 15 in aanraking met een sausage kerbs en werd meteen gelanceerd. Bij de keiharde landing brak ze haar rug op twee plaatsen.

In een US F4 race overkwam de destijds 15-jarige Christian Weir ruwweg hetzelfde. De Amerikaan werd ook gelanceerd en brak óók zijn rug. De zaak tegen de sausage kerbs werd daardoor steeds sterker.

Het goede voorbeeld

Een jaar na de incidenten heeft de organisatie van Circuit of the Americas het enige juiste gedaan: de sausage kerbs zijn weg. De ondingen zijn met de grond gelijk gemaakt in bocht 1, 11, 12, 15 en 20. Zo moet voorkomen worden dat een tijdstraf voor track limits meegeleverd wordt met gebroken wervels en maanden pijnlijk herstel.

COTA geeft daarmee het goede voorbeeld voor de circuits die de apparaten nog steeds voeren. Na kritiek van GPDA-voorzitter George Russell werden ze dit jaa ook op Monza al verwijderd. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de sausage kerb naar de geschiedenisboeken verwezen kan worden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool
  • Abbie Eaton