Wurz: 'FIA moet iets doen aan gevaarlijke rollbar en sausage kerbs'

Als voorzitter van de Grand Prix Drivers Association is Alexander Wurz helemaal klaar met de nalatigheid van de FIA. Het falen van de rollbar van Guanyu Zhou's Alfa Romeo is volgens de Oostenrijker onacceptabel. Wurz wil verbeteringen doorvoeren aan de wagens, en meteen even de gevaarlijke sausage kerbs afschaffen.

Wurz: 'FIA moet iets doen aan gevaarlijke rollbar en sausage kerbs'

De knalharde crash van Guanyu Zhou op Silverstone houdt de gemoederen nog altijd bezig in de paddock. Naast de ongelukkige opening tussen hek en bandenstapel bracht het ongeluk nog een gevaar naar voren: de schijnbaar kinderlijke eenvoud waarmee de rolbeugel van de Alfa Romeo afknapte. Hierdoor was Zhou aangewezen op de halo om te voorkomen dat hij met zijn helm over het asfalt schraapte.

Het incident leverde vergelijkingen op met de schuiver van Pedro Diniz op de Nürburgring in 1999. Destijds faalde de rolbeugel na een zijwaartse impact in het grind. De Braziliaanse Sauber-rijder kon net zoals Alfa Romeo-Sauber man Zhou echter ongedeerd uit zijn auto klauteren. Naar aanleiding van het incident werden de botsproeven aangescherpt, op verzoek van de Grand Prix Drivers Association.

23 jaar later

Bijna een kwart eeuw later zijn we echter niet veel verder gekomen. GPDA-voorzitter Alex Wurz merkte op social media de overeenkomsten tussen de beide crashes op.

Hij kan het als geen ander weten, aangezien hij het incident met eigen ogen zag toen de wagen van Diniz over zijn Benetton heen sprong. Wurz roept in zijn tweet FIA-president Mohammed Ben Sulayem op om net als in 1999 snel en precies op te treden om het gevaar aan te pakken.

Sausage kerbs

Alex neemt meteen even de kans om zijn kritiek op de verguisde sausage kerbs te uiten. De flinke opstaande randen hebben volgens de ex F1-rijder geen plaats meer in de sport. De horrorcrash van Rubens Barrichello tijdens het inktzwarte weekend op Imola was in 1994 juist aanleiding om van de hoge springplank kerbs af te stappen.

De roep om grotere gevolgen voor het overtreden van track limits bracht ze echter terug. Bij de Formule 2 race op Silverstone werd nog maar eens pijnlijk duidelijk wat de potentiële gevolgen kunnen zijn. De auto van Dennis Hauger belandde na een sprong over de kerbs bovenop de auto van Roy Nissany. Wederom stond alleen de halo een zware verwonding - of erger - in de weg.

Als grote pief bij de GPDA loopt Wurz gelukkig niet zomaar in de ruimte te roepen. De Oostenrijker heeft een directe lijn met de FIA, waardoor er meteen gesprekken gevoerd kunnen worden over het verbeteren van de veiligheid. Na de crash van Guanyu Zhou is het immers overduidelijk dat er nog meer dan genoeg verbeterd kan worden binnen de sport.