Autorijden in Italië: waar moet je op letten?

Italië is een prachtig land voor een roadtrip, bijvoorbeeld richting het ronde circuit van Imola of dat van Monza. Of wie weet om eigenhandig de Mille Miglia af te leggen omdat deelnemen te duur en ingewikkeld is. De route is even mooi als de bestemming, maar hoewel Italianen ware autofreaks zijn, houden ze er zo hun eigen gewoontes op na. Met tanken, parkeren, tolheffingen, kwaliteit van het wegdek en vooral de rijstijl. Waar moet je op letten?

Italië

Op weg naar Monza of Imola

In Noord-Italië liggen F1-walhalla Monza en het bijzondere cirkelvormige testcircuit Imola. Genoeg reden voor een trip die kant op, om wellicht een race bij te wonen. En een gokje te wagen. Met je smartphone kijk je op Goksitesvergelijker.nl naar de vele mogelijkheden om op de F1-winnaar te wedden. Is het hier nog net geen folklore om achter het stuur en vooral níet handsfree te telefoneren, jij doet dit natuurlijk even op een terrasje.

Onorthodoxe rijstijl

De Italiaanse logica staat vaak loodrecht op die van Nederlanders. Zo is een flinke deuk niet per definitie reden om naar de garage te gaan. Die zijn het gevolg van de niet al te nauwgezette eisen die voor een rijbewijs gelden. Na een paar lessen mogen aspirant-chauffeurs al alleen de weg op, zij het met een grote P op de auto. Deze staat niet voor Parkeerkunstenaar (want doorgaans gewoon schuin, dubbel of op een andere onorthodoxe manier), maar voor Principiante - leerling. Het gevolg hiervan is dat de gemiddelde automobilist lijnen en verdrijvingsvlakken negeert, snelheidslimieten aan de stivale lapt en op de meest onmogelijke plekken inhaalt.

Tol: creditcard, cash of Autopass

De tol betalen kan met een creditcard (niet met pinpas). Het liefst hebben ze in dit land nog steeds contanti oftewel cash. In winkels en horeca trouwens ook. Tolwegen ontwijken kan altijd, net als het installeren van een speciaal kastje waarmee je onder het bord 'Autopass' doorrijdt en het tolgeld automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Mijd de grote steden

In een stad als Rome maak je gebruik van het OV omdat de onnavolgbare rijstijl hier een waar dieptepunt bereikt. Op (driedubbele) rotondes geldt het recht van de sterkste, zinloos getoeter is niet van de lucht en die dekselse Vespaatjes duiken overal op. Parkeer, ook om geld uit te sparen, buiten de grote stad. Rij je toch het centrum in, let dan op borden met ZTL: Zona a Traffico Limitato. Hier mag je niet inrijden. Bij overtreding belandt er, soms zelfs vele maanden na je roadtrip, een ongezellige rekening op je deurmat.

Tanken, kwaliteit van het wegdek 

De kwaliteit van het wegdek is op sommige plekken abominabel. Behalve goed voor je kijken, kun je daar verder weinig aan doen. Wel aan je benzinekosten. Deze zijn in Italië doorgaans aantrekkelijker dan in Nederland, maar let wel op dat je zélf je auto voltankt. Of je moet voor een vriendelijke service en een gezellig praatje over het weer meer willen betalen.

Nieuws
  • Pexels