Wolff: 'Nieuwe Mercedes ziet er precies zo uit als de oude'

Volgens Toto kunnen we wel ophouden met speculeren over de nieuwe Mercedes F1-machine. De W14 zal er namelijk precies zo uitzien als de geplaagde zeropod W13.

Wolff: 'Nieuwe Mercedes ziet er precies zo uit als de oude'

Het team van Mercedes sloeg in 2022 flink de plank mis met de nieuwe ground effect regels. De bijzondere ogende W13 scoorde prachtige cijfers in de windtunnel, maar kwam op het circuit totaal niet uit de verf. Al snel kwam de vraag op hoe het team zich uit de nesten zou gaan werkend.

Het unieke 'zeropod' concept leek immers niet te werken. Met het oog op de compleet andere maar veel meer succesvolle filosofieën van Red Bull en Ferrari zou het vreemd zijn om op dezelfde toer verder te gaan. Vanuit het kamp van Mercedes klonken dan ook meerdere keren geluiden van verwarring en radeloosheid

Zelfde, maar dan anders

Tegen alle verwachtingen in blijft Mercedes echter stug vasthouden aan de minimale sidepods. Dat blijkt uit de woorden van niemand minder dan Mercedes opperhoofd Toto Wolff. Bij een bezoekje aan de windtunnel moest de Oostenrijker namelijk concluderen dat het model van de W14 identiek is aan dat van zijn verguisde voorganger:

"Ik loop de windtunnel binnen en zeg 'dit ding ziet er precies zo uit als de auto van dit jaar'.

De aanwezige aerodynamici verzekerden Toto er echte van dat er onderhuids toch echt radicale veranderingen doorgevoerd waren. Kennelijk is met name de vloer dus zwaar aangepast om Mercedes terug te brengen naar de kop:

"Maar ze vertellen me dat het onderhuids heel anders is. Onze auto veranderde fundamenteel in het midden van het jaar. We veranderden het concept maar je kon er aan het oppervlak niets van zien."

Kans op een comeback?

Als we Toto op zijn woord moeten geloven zal de onthulling van de W14 dus weinig spanning met zich gaan meebrengen. Mercedes heeft kennelijk nog altijd vertrouwen het idee van extreem smalle sidepods en grote vlakken van de vloer zonder ondersteuning. Pas bij de eerste Grand Prix in Bahrein zullen we zien of dat vertrouwen zich zal vertalen naar een echte comeback.

Formule 1
  • BrunoPress