Wolff radeloos over 2023-auto: 'Het is een heel moeilijke situatie'

Bij Mercedes zitten ze momenteel met de handen in het haar. De inconsistente prestaties van de W13 hebben ervoor gezorgd dat het team nog geen duidelijke weg naar voren gevonden heeft voor het komende seizoen.

Wolff radeloos over 2023-auto: 'Het is een heel moeilijke situatie'

Na acht jaar vrijwel absolute dominantie zit Mercedes dit seizoen in een lastig parket. De auto voor 2022 werkte briljant in de windtunnel, maar kwam in het echte leven bijzonder slecht uit z'n zilveren verf.

Tegenvallende topsnelheid, een beroerde balans, problemen met het opwarmen van de banden en hevige porpoising maakten van de W13 een ware draak. Het team bleef schaven aan de radicale wagen, maar heeft maar beperkt vooruitgang geboekt.

Wisselvallige prestaties

De grootste frustratie voor Mercedes is niet het gebrek aan snelheid, maar de extreem inconsistentie prestaties van de auto. Zo ging George Russell van pole position in Hongarije naar P7 en twee seconden van pole op Spa. De grote schommelingen tussen de verschillende banen zorgen ervoor dat Mercedes niet aan de toekomst kan bouwen. Tegenover Autosport gaf Toto Wolff toe dat zijn team de data eigenlijk niet meer kan vertrouwen:

"Het is een heel moeilijke situatie want we hebben natuurlijk een bepaald concept voor de auto. Het is niet alsof we veel kunnen experimenteren dit jaar en gewoon dingen aan kunnen passen en testen. Dus wat we ook beslissen voor volgend jaar moet voorzichtig geëvalueerd worden want onze data geeft ons duidelijk niet de resultaten, het komt niet overeen met de realiteit. We hebben enorme wisselingen in snelheid waar we niet echt bovenop kunnen komen."

Wat is de oplossing?

Het gebrek aan consistentie maakt een richting kiezen voor de auto van 2023 vrijwel onmogelijk. Na tevergeefs hard te werken aan het zeropod concept staat Wolff er open voor om iets anders te gaan doen, maar wat er dan precies moet veranderen is nog steeds onduidelijk. Vanwege de misser dit seizoen loopt het team feitelijk een jaar achter:

"Op dit moment, om een beslissing te nemen voor volgend jaar, wat dat dan ook is, zoals het concept dramatisch veranderen, hoe kun je zeker weten dat dat de betere richting is om op te gaan omdat we duidelijk op achterstand zullen starten?"

"Het is best moeilijk om te zeggen wat [het probleem met] het concept is. Is het het chassis in de huidige vorm? Wat is dat? Is het de gewichtsverdeling? Is het waar je de mechanische en aerodynamische balans zet? Is het het bodywork? Al deze verschillende pilaren van de auto worden geëvalueerd en het kan betekenen dat sommigen gaan en sommigen blijven. En daar kijken we naar op het moment."

De budget cap werkt

Naast de problemen met het bepalen van het concept heeft Mercedes last van een andere beperkende factor: de budget cap. Zelfs als het team wel wist wat er veranderd moest worden zou daar voor dit seizoen geen budget meer voor zijn. Het produceren van een 'W13B' kan het team zich simpelweg niet veroorloven. Wolff geeft dan ook toe dat de regel zijn doel meer dan bereikt heeft:

"Kijk naar het chassis...we zouden niet in staat zijn om een chassis te introduceren op dit punt in het seizoen. We hebben enorm overgewicht, wat we niet hebben kunnen oplossen omdat we onderdelen uitproberen om onze verscheidene problemen te proberen op te lossen. Dus dat kunnen we ons niet veroorloven, punt uit."

"Dus waar op gedoeld werd met het introduceren van de cost cap heeft absoluut zijn doel getroffen. Het is wat ze wilden: om te bereiken dat de grote teams er niet zomaar geld tegenaan kunnen gooien. "

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team