NASCAR-team komt met eerste elektrische stock car

Het onvermijdelijke is gebeurd: zelfs bij het pure V8 feestje van de NASCAR zijn ze voor elektrisch gegaan. Topteam Joe Gibbs Racing heeft namelijk de eerste fluisterstille Cup Series stock car gebouwd.

NASCAR-team komt met eerste elektrische stock car

We horen het steeds vaker en uit steeds meer hoeken: elektrisch is de toekomst, vooruitgang is onvermijdelijk. Op sommige vlakken is stilstand echter niet altijd achteruitgang. Neem bijvoorbeeld NASCAR. De Amerikaanse 'stock car'-serie wordt al jaren geroemd door echte petrolheads voor het negeren van allerlei moderne trends.

Tot vorig jaar reden de zware machines zelfs nog rond met 15-inch stalen wielen met vijf wielbouten, starre achterassen een handgeschakelde vierbak en de aerodynamica van een klein flatgebouw. De introductie van injectie kwam zelfs pas in 2012. De prehistorische techniek leverde met name op road courses een bijzonder spektakel op.

V8 power

De introductie van de Next Gen-machine betekende het einde voor veel van deze sixties techniek, waardoor de wagens een soort Australische Supercars zonder vleugels werden.

De ouderwetse 5,9 liter V8 werd aangehouden al werd het vermogen afgeknepen tot 550 pk op ovals en 670 pk op road courses. Voorheen werden pieken behaald van 860 pk. De prachtige sound bleef echter behouden.

Eerste elektrische stap

Net als elke andere raceserie staat NASCAR echter onder druk om met de tijd mee te gaan. Zo werden er eerde al plannen geopperd voor V6 turbo-hybrides, net als in de Formule 1.

Tot nu toe zijn de aanvallen op de V8 echter allemaal afgeslagen. Toch heeft het team van Joe Gibbs Racing alvast een beginnetje gemaakt met een volledige elektrische Next Gen Cup Car.

Gelukkig voor liefhebbers van echt V8-geweld is het chassis niet bedoeld om het circuit op te gaan. Er is immers geen accupakket dat de Daytona 500 met 320 kilometer per uur vol kan maken. In plaats daarvan wordt de auto gebruikt om pitstops mee te oefenen.

Het is immers volledig onnodig om een echte V8 stockcar te gebruiken voor simulaties op pitsnelheden. Bovendien kan de fluisterstille, brandschone machine zelfs binnen de garage ingezet worden. Zo kan er zelfs in de koudere wintermaanden geoefend worden met pitstops op snelheid.

Begin van het einde

De pitstop-EV is nog geen bedreiging voor de gevestigde benzineslurpende orde, maar NASCAR werkt al aan een soortgelijk concept. Plannen voor een volledig elektrische supportserie vanaf 2023 zijn al gelekt.

De EV's zullen echter gaan beperken tot korte ovals en road courses, en niet langer gaan racen dan een half uur. De silhouetten van de 1000+ pk, vierwielaangedreven machines zullen bovendien gebaseerd zijn op die van elektrische straatmodelllen zoals de Chevrolet Blazer EV, Ford Mustang Mach-E en Toyota bZ4X.

Elektrisch
  • Joe Gibbs Racing
  • NASCAR, Patrick Piatkiewicz