Nederland heeft de laatste jaren een hoop om trots op te zijn in de Formule 1. Met dank aan ene M. Verstappen staat ons kleine koude kikkerlandje weer volledig op de kaart in de top van de autosport.
De populariteit van de NederBelg heeft zelfs de Grand Prix van Nederland weten te reanimeren. Volgend jaar zijn er door de komst van Nyck de Vries zelfs twee helden voor het oranje legioen. Pakweg vijftien jaar geleden lag de situatie echter heel anders.
Het lichtpuntje
Ver voor de Max-mania was er namelijk weinig te vieren voor de Nederlandse F1-fan. Ondanks moedige pogingen van mannen zoals Gijs van Lennep, Jan Lammers, Huub Rothengatter en Jos Verstappen was de sport nooit echt doorgebroken. In 2007 kwam er echter een lichtpuntje met de introductie van een heus Nederlands F1-team.
Het piepkleine sportwagenbedrijfje Spyker had op aansturen van megalomana luchtfietser Victor Muller namelijk midden in 2006 het ploeterende Midland F1 Racing overgenomen. Dat team stond in 2005 nog te boeke als Jordan Grand Prix.
Onder Muller werd dat Midland Spyker F1, voor de volledige overdracht naar Spyker F1. Midland-coureur Christijan Albers mocht zijn stoeltje houden en kreeg gezelschap van testcoureur Adrian Sutil. Met een overstap van Toyota naar Ferrari-motoren probeerde Spyker zich meteen op de kaart te zetten.
Spyker ontmoet hamer
Het lichtpuntje voor de Nederlandse F1-fan doofde echter al snel uit. Met een minuscuul budget ging Spyker op dezelfde toer verder als Midland, maar dit keer met veel duurdere motoren. Albers en Sutil konden met de pretentieus genaamde F8-VII geen potten breken.
Ook vervangers Sakon Yamamoto (Super Aguri) en Marcus Winkelhock konden weinig met de wagen. Winkelhock schreef zich echter wel in de geschiedenisboeken door aan de leiding te gaan van zijn eerste en enige Grand Prix, nadat hij op de opwarmronde de pits in dook voor regenbanden vlak voor een stortvloed. Die leiding verloor hij helaas meteen toen de baan op begon te drogen. Uiteindelijk moest Marcus opgeven met hydraulische problemen.
Mallya
Adrian Sutil redde uiteindelijk de eer van het team met een achtste plek op Suzuka, de enige punten voor Spyker dat seizoen. Tegen die tijd waren de dagen van Spyker in de F1 echter al geteld. Gedurende het seizoen nam Indiase bier- en luchtvaart- en fraudemagnaat Vijay Mallya het team over.
In 2008 ging de formatie uit Silverstone verder onder de naam Force India. De Spyker F1-wagen werd een nieuw kleurtje en wat aerodynamische wijzigingen gegeven en ging gewoon een extra seizoen door. Het team zou het uithouden tot het net rond Mallya zou sluiten in 2018. Na een overname van Lawrence Stroll werd het team twee keer omgekat tot Racing Point en Aston Martin.
Stukje Spyker
Vijftien jaar na het Spyker-fiasco kun je op eBay een mooi aandenken scoren aan het enige moderne Nederlandse F1-team. Verkoper f1-partsfinder heeft namelijk een stukje F8-VII in de aanbieding, Het gaat om de brake duct rechtsvoor, een prachtig gevormd carbon onderdeel.
Voor de verandering is het startbod voor de luchthapper prima te doen: je mag al bieden voor een omgerekende €28.41. Zoek je nog iets bijzonders voor de slaapkamer, wc of simulator-mancave? Sla dan nu je slag!
- ProShots / Gepa / DPPI, Red Bull Content Pool