Abiteboul: 'Hyundai heeft geen interesse in de Formule 1'

Het ex Renault F1-opperhoofd doet de geruchten rond een Hyundai's F1-plannen meteen van de hand. Volgens de kersverse Hyundai Motorsport-chef heeft de Koreaanse gigant helemaal geen interesse in de koningsklasse van de autosport.

Abiteboul: 'Hyundai heeft geen interesse in de Formule 1'

Koreaanse autogigant Hyundai word nu al een tijdje voorzichtig in verband gebracht met een F1-project. Door het aantreden van ex Caterham en Renault F1-bobo Cyril Abiteboul als nieuwe baas van Hyundai Motorsport zijn die geruchten alleen maar sterker geworden. De Fransman heeft immers precies de juiste ervaring om het team de Formule 1 in te leiden. Hij weet bijvoorbeeld precies wat je niet moet doen.

Cyril Abiteboul en Christian Horner, Monaco 2019.

Motorsport als steunpilaar

Kort na zijn aantreden werd Cyril door Autosport bevraagd over de potentiële F1-plannen van zijn nieuwe werkgever. Abiteboul stak van wal met een typisch diplomatiek antwoord: de motorsportactiviteiten van Hyundai moeten dienen om de kernactiviteiten van het merk te ondersteunen:

"Er is geen specifiek plan. Hyundai is duidelijk een bedrijf dat warmloopt voor fantastische ontwikkelingen op een wereldwijde schaal, met een nieuwe productlijn, uniek gamma enzovoorts. En de motorsport is er om het bedrijf te ondersteunen. Dus ik moet leren begrijpen, samen met de rest van het bedrijf, wat het bedrijf nodig heeft en hoe we het op dit moment kunnen ondersteunen."

Business case

Volgens Cyril heeft de rallysport op dit moment de beste business case voor Hyundai. Het gebruik van kleinere A-segment modellen helpt immers om een zwakker gedeelte van het modellengamma te versterken met meer publiciteit. Dat de i20 Coupe Rally1 buizenframe-racer onderhuids vrijwel niets te maken heeft met de straatversie is niet relevant. Het silhouet is immers ruwweg hetzelfde. De legendarische spreuk Win on Sunday, sell on Monday hangt duidelijk nog steeds prominent aan de muur in Seoul:

"De rallysport is de beste oplossing geweest om de auto's in het kleine segment te ondersteunen, het A-Segment. We moeten ook kijken hoe het A-segment zich als ontwikkelen in de toekomst en ervoor zorgen dat de rallysport daar relevant voor blijft. Dat is zeker de prioriteit op dit moment. We bereiden ons voor. We moeten winnen en er zeker van zijn dat de rallysport de belangen van het bedrijf blijft bedienen."

Geen goed alternatief

In tegenstelling tot de rallysport heeft de Formule 1 geen directe visuele link met de reguliere producten van een fabrikant. De waarde van een deelname is daardoor moeilijk te berekenen. Op dit moment ziet Abiteboul niet in waarom de F1 voor Hyundai een goede vervanger zou zijn voor de rallysport. De optie volledig uitsluiten durfde hij echter ook niet:

"Ik wil geen ja zeggen, want dan ga je eruit halen dat Hyundai de Formule 1 in gaat. Ik wil teruggaan naar mijn eerdere antwoord. We moeten er zeker van zijn dat het bedrijf bedient. Op dit moment bedient de rallysport het bedrijf, en is de prioriteit dat dat zo blijft, in samenwerking met de FIA en de promotors. Als we iets anders moeten doen, erbij, dan zullen we dat op een bepaald moment zine. Maar dat is niet de prioriteit op dit moment. De prioriteit is winnen in de rallysport."

Formule 1
  • Hyundai, Red Bull Content Pool