Cyril Abiteboul nieuwe chef Hyundai Motorsport

De voormalig Renault F1-topper heeft een nieuwe schnabbel gevonden bij de raceafdeling van Hyundai. In zijn nieuwe rol krijgt Abiteboul de verantwoordelijkheid over het WRC-fabrieksteam en het klantenprogramma.

Cyril Abiteboul nieuwe chef Hyundai Motorsport

Na twee jaar afwezigheid is Cyril Abiteboul terug in de autosport. De 45-jarige Fransman verliet in januari 2021 zijn positie als teambaas van het Renault Sport F1-team, vlak voor de naamswijziging naar Alpine.

Abiteboul was even uit het oog verdwenen, maar is nu terug als nieuwe teambaas van het succesvolle Hyundai Motorsport rallyteam. Cyril zal naast zijn activiteiten de banden met klantenteams in de lagere Rally2-categorie gaan onderhouden.

Twintig jaar F1

Cyril Abiteboul begon zijn carriere in de autosport in 2001 bij Renault, waar hij verantwoordelijk was voor het onderhoud van de Renault F1-website. Abiteboul klom langzamerhand op tot de positie van managing director, maar kwam in 2012 op een zijspoor te zitten bij het team van Caterham. Cyril leidde het Maleisisch-Britse team tot het faillissement in 2014, waarop hij terugkeerde naar Renault.

Daar overzag hij het motorprogramma van de Franse fabrikant en de heroprichting van het Renault F1-fabrieksteam. In die dubbelrol raakte hij uiteindelijk slaags met grootste klant Red Bull Racing, waar hij uiteindelijk stercoureur Daniel Ricciardo los wist te weken. Met dank aan de Australiër heeft Abiteboul inmiddels een tattoo van een oude Renault-logo met een honeybadger op zijn rechterkuit.

Onderdompelen in de rallysport

Na twintig jaar in de Formule 1 gaat Abiteboul nu een compleet andere uitdaging aan. Gelukkig voor de Fransman voegt hij zich dit keer bij een recent veel succesvoller team dan Renault/Alpine. Het WRC-team van Hyundai wist in 2019 en 2020 het constructeurskampioenchap te veroveren. De afgelopen twee seizoenen werd het Koreaanse merk echter afgetroefd door aartsrivalen Toyota.

Abiteboul kan niet wachten om meer te leren over de rallysport en grote stappen te maken met Hyundai:

"Ik geniet van de kans om me bij Hyundai Motorsport te voegen als Team Principal. Hyundai bouwt in de motorsport en al hun andere activiteiten voorzichtig aan hun leiderschap. Ik ben opgewonden om daar een deel van uit te maken, en de WRC en Customer Racing-programma's te managen, waar het team al bewezen heeft een sterke speler te zijn.:

"Ik kijk er naar uit om mezelf onder te dompelen in de rally-gemeenschap en meer te ontdekken over deze spectaculaire sport. Hyundai heeft me de volle steun gegeven om deze transitie een soepel te maken, Ik kan niet wachten om te beginnen."

Autosport
  • Hyundai Motorsport