Recent kwam het nieuws naar buiten dat een investeringsmaatschappij van de Saudische overheid oren heeft naar een overname van de Formule 1. De vertegenwoordigers van de oliestaat zouden huidige commerciële rechtenhouder maar liefst 20 miljard dollar geboden hebben voor de sport. Dat is bijna vijf keer zoveel als de aankoopprijs van de sport voor Liberty in 2017, en bijna vijf miljard méér dan de huidige waardering van 15.2 miljard dollar.
Meer dan geld
Liberty bleek niet in de stemming te zijn om de F1-cashcow van de hand te doen, maar bij de FIA gingen alsnog de alarmbellen rinkelen. President Mohammed Ben Sulayem vond het dan ook nodig om via zijn persoonlijke Twitter-account een waarschuwing de ether in te sturen. De Emirati hamerde erop dat het aanbieden van vrachtschepen vol oliedollars niet voldoende is voor een succesvolle overname van de Formule 1. Elke potentiële koper moet een duidelijk en langdurige visie presenteren om de toekomst van de sport te kunnen garanderen:
"Als de bewaarders van de motorsport, is de FIA, als een non-profit organisatie, voorzichtig met betrekking tot de vermeende opgeblazen prijs van 20 miljard dollar die op de F1 geplakt wordt."
"Elke potentiële koper wordt geadviseerd om het gezond verstand te gebruiken, de het algemeen belang van de sport in acht te nemen en te komen met een duidelijke, duurzaam plan - niet zomaar met een hoop geld. Het is onze taak om af te wegen wat de toekomstige impact zal zijn voor promoters wat betreft verhoogde licentie- en andere commerciele kosten, en eventuele negatieve impact die het op de fans zou kunnen hebben."
Spierballentaal
Ben Sulayem's reactie op de geruchten is een opvallende. Sinds zijn aantreden als FIA-president eind 2021 is de Emerati immers verwikkeld in een machtsstrijd met Liberty Media, Formula One Management en de teams. Het zonder meewerking van die partijen uitnodigen van Andretti-Cadillac is daar het grootste voorbeeld van.
Bij de zaak rond de geruchten van een overname lijkt Mohammed zijn positie en die van de FIA opnieuw op een agressieve manier te proberen te versterken. Afgezien van de reglementaire kant heeft de FIA immers weinig macht binnen de sport, met dank aan een door de Europese Commissie opgedragen afsplitsing van de reglementaire en commerciële belangen.
Vanwege de verzwakte positie van de organisatie bestaat er een aannemelijke kans dat Liberty, FOM en de teams hun eigen deals zullen gaan doen. Met he spierballentaal in zijn tweets probeert Ben de boel klaarblijkelijk preventief te sussen.
- ProShots, BrunoPress, Red Bull Content Pool