Afslankkuur F1-wagens van de baan: 798 kilo blijft nieuwe normaal

De enorme tanks die zich tegenwoordig F1-auto mogen noemen stampen voorlopig ongehinderd door. Ondanks de goede voornemens van de FIA om een dieetje in te stellen blijft het exorbitante minimumgewicht in stand.

Afslankkuur F1-wagens van de baan: 798 kilo blijft nieuwe normaal

De Formule 1 blijft maar groeien. Niet alleen in populariteit, winst en aantal races, maar ook en vooral in gewicht. In twintig jaar tijd is het minimumgewicht van de auto's namelijk met maar liefst 193 kilo gestegen, van 605 naar 798 kilo. De toename kwam onder andere vanwege het verbod op tanken, turbo-hybrides en, de drastisch uitvergroting van 2017 en strengere veiligheidseisen.

Ondanks de pogingen van de FIA om een rem te zetten op de gewichtstoename lijkt het alleen maar erger te worden. Vorig jaar kwam er met de komst van de ground effect machines in een klap al 46 kilo bij. Later werd er nog eens 3 kilo bovenop gedaan toen bleek dat geen enkel team op het minimumgewicht kon komen. De vloer van de "superlichte" Alfa Romeo bleek namelijk tijdens de eerste test veel te fragiel te zijn.

Goede voornemens

Voor het seizoen van 2023 had de FIA echter het goede voornemen om de Grand Prix-wagens op een afslankkuur te zetten. Erg drastisch waren de plannen overigens niet: er moest namelijk slechts twee kilo van de wagens geschaafd worden.

Volgens de bronnen van het Duitse Auto Motor und Sport is zelfs dat echter teveel gevraagd. Tijdens de discussies bij de FIA Technical Advisory Committee ging het getal immers steeds verder omhoog: 797, 798, 799. Voordat de 800 kilo grens echt doorbroken werd besloten de technische bobo's dat het dan maar bij 798 kilo moest blijven.

Zware jaren

Van de goede voornemens van de FIA kwam (net als bij iedereen) dus niets terecht. Waarom het niet lukte om twee kilo kwijt te raken is echter niet helemaal duidelijk. Wellicht hebben de vergrote spiegels en de nieuwe voorbanden van Pirelli daar een aandeel in gehad.

We kunnen er in ieder geval wel vanuit gaan dat de zwaarste F1-wagens aller tijden nog wel even onder ons zullen blijven. De nieuwe regels voor 2026 laten immers nog wel even op zich wachten.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, BrunoPress, Red Bull Content Pool