Tost: 'Nyck de Vries kan ongelooflijk goed zeuren'

AlphaTauri-chef Franz Tost is helemaal in zijn nopjes met zijn nieuwe aanwinst. Volgens de Oostenrijker is het typisch Nederlandse gezeur van Nyck de Vries namelijk precies wat zijn team nodig had.

Tost: 'Nyck de Vries kan ongelooflijk goed klagen'

Na zijn zinderende invalbeurt op Monza mag Nyck de Vries dit jaar een volledig seizoen afdraaien bij AlphaTauri. De 28-jarige F2 en Formule E-kampioen telt officieel nog als rookie, maar is desondanks een van de meest ervaren racers op de grid.

Door die ervaring, technische knowhow en ouderwetse Nederlandse directheid heeft Nyck meteen indruk gemaakt bij zijn nieuwe team.

Goed gezeur

Tegenover RaceFans stak AlphaTauri-opperhoofd Franz Tost de loftrompet af over De Vries en zijn effectieve aanpak. Na zijn ervaringen bij Williams, Mercedes, McLaren, Aston Martin en Alpine vorig jaar kon de Nederlander bij de Young Driver test in Abu Dhabi immers piekfijn uitleggen waar het aan schortte bij de AT03. Het gezeur en geklaag van Nyck was volgens Tost precies wat het team nodig had:

"Het is altijd zo met een nieuwe coureur, als het niet een jonge coureur is die vanuit een lager klasse komt, dat hij wat input geeft, met technische ideeën komt. Met Nyck hadden we geluk dat hij vorig jaar in contact was met veel teams en veel auto's."

"Ik denk dat onze ingenieurs goede technische feedback krijgen van zijn kant, zeker na de Abu Dhabi test, waar hij veel ronden draaide en hij gelukkig veel zeurde over de auto want dat was een wake-up call voor de ingenieurs. En ik hoop dat we hem een auto kunnen geven die presteert op de manier die hij wil."

Aangebrande ingenieurs

Nyck's directheid zorgde echter voor de nodige verontwaardiging binnen het team. De ingenieurs raakten namelijk lichtelijk aangebrand en begonnen hun ideeën en oplossingen te verdedigen. Tost sloeg die opstandigheid echter effectief neer met keiharde feiten:

"Het was zo grappig want de ingenieurs gingen in discussie en zeiden dat onze oplossingen goed waren en ik zei steeds tegen ze 'kijk waar we staan in het constructeurskampioenschap'."

"Vorig jaar waren we niet competitief. Vorig jaar hadden we het moeilijk, om eerlijk te zijn. Onze auto was te zwaar, we waren niet goed genoeg aan de aerodynamische kant en we maakten een paar andere fouten. En ik hoop dat we dat kunnen voorkomen dit jaar."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool