Bottas op zijn plek bij Alfa Romeo: 'Bij Mercedes had mijn matje niet gemogen'

Na vijf stressvolle jaren bij Mercedes heeft Valtteri bij Alfa Romeo eindelijk zijn draai gevonden. Nu hij de drukkende sfeer in Brackley ontsnapt is kan de Fin naar eigen zeggen eindelijk zichzelf zijn.

Bottas op zijn plek bij Alfa Romeo: 'Bij Mercedes had mijn matje niet gemogen'

Sinds zijn ontslag bij het team van Mercedes hebben we Valtteri Bottas een letterlijke en figuurlijke transformatie door zien maken. Het kleurloze karakter van de Fin fleurde vrijwel meteen op bij Alfa Romeo.

De toevoeging van een stijlvolle snor+matje combo en een heerlijk relaxte uitstraling luidden dit jaar definitief een nieuw tijdperk in voor Valtteri. Na vier eenjarige contracten, enorme druk en Wingman-beledigingen lijkt de 33-jarige publiekslieveling eindelijk te kunnen ontspannen.

Matjesverbod

Tegenover Motorsport-Total schetste Bottas een opvallend contrast tussen beide werkgevers. Bij Mercedes was het regime kennelijk zo strikt dat de Fin ervan overtuigd is dat zijn heerlijke mat niet toegestaan zou zijn. Wilde haren passen immers niet bij de conservatieve clientèle van Das Haus. Bij Opel-neefjes Alfa Romeo is zo'n kapsel echter meer dan welkom. Valtteri heeft het idee dat hij eindelijk zichzelf kan zijn:

"Ik denk dat bedrijfsbeleid een beetje anders is bij verschillende werkplekken. En sommige dingen zijn misschien wat meer beperkt. Ik denk dat ik geen matje had mogen dragen [bij Mercedes]. Ik heb nu het gevoel dat ik kan zijn wie ik echt ben. En ja, er is zeker een klein verschil."

Drie seizoenen

De ontspannen houding van Bottas heeft niets aan zijn snelheid afgedaan. In Bahrein wist hij met behulp van een slimme pitstrategie op te klimmen van P12 naar een indrukwekkende P8, precies achter George Russell's Mercedes.

Valtteri heeft nog drie seizoenen om van de sfeer in het Zwitsers-Italiaanse team te kunnen genieten. In 2026 komt er immers een nieuwe eigenaar in beeld met het aantreden van Audi. We zijn erg benieuwd naar het matjesbeleid van dat andere Duitse premiummerk.

Formule 1
  • Valtteri Bottas, Alfa Romeo F1 Team Stake