Koop Michael Schumacher's eerste titelwinnende Ferrari

De bolide waarmee Der Michael een einde maakte aan de titeldroogte van Ferrari kan van jou zijn. Het prachtige V10-monster heeft uiteraard een flink prijskaartje.

Koop Michael Schumacher's eerste titelwinnende Ferrari

Bij Michael Schumacher en Ferrari denk je al snel aan de dominante seizoenen van 2002 en 2004. De F1-legende brak in die jaren immers alle records, en de F2002 en F2004 gelden nog steeds als twee van de meest dominante auto's aller tijden.

De andere drie titels van Michael krijgen een stuk minder aandacht, maar zijn zeker niet minder indrukwekkend. In 2000 maakte de Duitser met zijn eerste titel voor Ferrari namelijk een einde aan een 21 jaar lange droogte voor de Scuderia.

Doorbraak

Schumacher behaalde die successen met de F1-2000, een doorontwikkeling van de F399 en F300 uit de twee voorgaande seizoenen. Nadat Ferrari twee jaar op rij nipt verslagen was door Mika Häkkinen en McLaren volgde eindelijk de doorbraak. Een tot 815 pk sterke drieliter V10 hielp de auto naar tien overwinningen en elf podiums voor Schumacher en nieuwe teamgenoot Rubens Barrichello.

Chassis 198

Een van de chassis die daar een aandeel in had kan nu van jou zijn. Chassis 198 was bedoeld als reserve, maar moest in Brazilië optreden nadat Schumacher wijd ging in de kwalificatie en de bodem van zijn racewagen beschadigde. Vanaf een derde plek op de grid reed hij vervolgens onbedreigd naar de overwinning, terwijl Häkkinen uitviel met motorproblemen en David Coulthard uitgesloten werd vanwege een illegale voorvleugel.

De auto werd opnieuw ingezet in Spanje en scoorde daar een pole position, maar een probleem tijdens de pitstop en een lekke band verwezen Schumacher naar P5 in de eindstand. Vervolgens pakte de auto opnieuw pole met Michael in Monaco, zijn enige pole position in zijn loopbaan bij Ferrari. Een kans op de overwinning vervloog echter na het falen van de uitlaat en ophanging.

Chassis 198 kreeg zijn laatste optreden op de A1-Ring in Oostenrijk, waar Schumacher als derde startte. Bij de start werd hij echter geraakt door de BAR van Ricardo Zonta, waardoor milde maar voor de race terminale schade ontstond. Na reparatie deed 198 nog zeven races dienst als T-car, maar kwam hij nooit meer in actie.

Leven na F1

F1-2000 #198 bleef nog drie jaar in handen van Ferrari, maar werd in 2001 verkocht aan Texaanse verzamelaar Kevin Crowder. De nieuwe eigenaar liet de auto prepareren naar Ferrari Classiche standaarden en nam er vervolgens mee deel aan Corse Clienti trackdays. In 2016 veranderde de auto opnieuw van eigenaar, maar bleef de inzet hetzelfde. De F1-2000 kwam onder andere op Monza en COTA in actie.

Klein prijsje

Meer dan twee decennia na de laatste race van 2000 zoekt de F1-2000 opnieuw naar een nieuwe eigenaar. De auto is onderdeel van een RM Sotheby's veiling in Hong Kong. Uiteraard heeft de auto de afgelopen tijd niet te lijden gehad onder afschrijving.

De geschatte opbrengst is namelijk 7.5 tot 9.5 miljoen dollar. Dat is omgerekend zo'n 6.91 tot 8.75 miljoen euro. Onder de vermogende verzamelaar is het echter een klein prijsje voor een titelwinnende, volledige functionele V10 Ferrari. Bovendien is de onuitwisbare link met een van de beste coureurs aller tijden niet te weerstaan.

Formule 1
  • RM Sotheby's