Volkswagen Golf 8 is laatste met verbrandingsmotor

De huidige Golf is ook meteen de laatste volgens het oude recept. Als onderdeel van de voortkabbelende elektrische revolutie wordt de negende generatie volledig elektrisch.

Volkswagen Golf 8 is laatste met verbrandingsmotor

Met het blokkeren van het EU-verbod op verbrandingsmotoren leek het even de goede kant op te gaan met de autoindustrie. Het toestaan van synthetische brandstoffen heeft merken zoals Ferrari immers meer vrijheid gegeven om traditionele modellen te blijven aanbieden.

Ironisch genoeg is een van de grootste merken van Duitsland, de leider van het verzet tegen de EU, nog altijd druk bezig met de elektrische revolutie.

Hoekstenen

Niemand minder dan Volkswagen heeft namelijk vastgehouden aan de koers die ingezet werd naar aanleiding van het EU-verbod. Tegen 2030 moet 50% van het wereldwijde modellenaanbod namelijk gaan bestaan uit EV's. In Europa moet dat tegen die tijd al 80% zijn.

Zelfs met die grote getallen zou je kunnen verwachten dat enkele traditionele hoekstenen van het gamma intact zullen blijven, zoals bijvoorbeeld de Golf. De allemansvriend is immers sinds jaar en dag hét boegbeeld van het enorme VAG-concern.

Niets is heilig

Tegenover Automobilwoche heeft VW-hoofd Thomas Schäfer echter toegegeven dat zelfs de Golf niet heilig is. De ontwikkeling van Volkswagens met een verbrandingsmotor zal namelijk worden stopgezet. Vervolgens zullen alle modellen op precies dezelfde elektrische basis gebouwd gaan worden. De Golf is daarop uiteraard geen uitzondering. Volgens Schäfer is de T-Roc daardoor het laatste echt nieuwe model met een verbrandingsmotor geworden:

"Als de wereld zich compleet anders ontwikkelt dan verwacht wordt voor 2026 of 2027, dan zouden we een compleet nieuwe auto kunnen bouwen, maar ik denk niet [dat dat gebeurt]. Tot dusver is dat niet de verwachting."

Iconische namen blijven behouden

Bereid je maar voor op een elektrische Scirocco crossover.

De Golf 9 zal echter nog even op zich laten wachten. In de tussentijd komt er volgend jaar nog een grondige facelift van de 8. Met oog op de Golf-achtige ID.3 zal de elektrische opvolger nog moeite krijgen om zich te onderscheiden.Volgens Schäfer krijgt de auto echter een 'platter dak' dan de hogere ID-telg.

Liefhebbers van andere bekende VW-labels hoeven overigens niet bang te zijn dat de toekomst vol met ID-zoveel modellen zit. Volkswagen zal 'oude' merknamen en aanduidingen zoals Tiguan en GTI gewoon hergebruiken. Daarmee heeft het merk een tip overgenomen van voormalig partner Ford.

Elektrisch
  • Volkswagen