Markus Winkelhock's Spyker F1-bolide kan van jou zijn

De machine waarmee F1-legende Markus Winkelhock de Grand Prix van Europa leidde in 2007 ligt voor het oprapen. De iconische machine heeft in de tussentijd echter een opvallende makeover gehad.

Markus Winkelhock's Spyker F1-bolide kan van jou zijn

F1-wagens worden normaal gesproken om slechts een duidelijke reden beroemd: absolute snelheid en dominantie. Het komt maar heel zelden voor dat een kleurloze deelnemer in de achterhoede iconische status bereikt.

Zelfs in het wilde verleden van de sport was het immers vrijwel onmogelijk om de hegemonie van de koplopers te doorbreken. In 2007 zagen we echter zo'n zeldzame gebeurtenis op het Nürburgring Grand Prix circuit.

De legende

Vanwege een gebrek aan sponsorgeld zette het team van Spyker voor die race vaste coureur Christijan Albers aan de kant. Zijn vervanger was reguliere testrijder en toekomstig F1-legende Markus Winkelhock, zoon van verongelukte F1-coureur Manfred. Ondanks het thuisvoordeel kwam Winkelhock maar moeilijk op gang tijdens het weekend. Zijn snelste kwalificatieronde was maar liefst 1.4 seconden langzamer dan teamgenoot Adrian Sutil. Daarmee was hij zelfs 4,5 seconden verwijderd van de pole tijd van Kimi Räikkönen.

Winkelhock nam echter zijn revanche nog voor de race begon. Al op de opwarmronde besloot het team hem naar binnen te halen voor regenbanden, in de hoop dat het onvoorspelbare weer in de Eifel in hun voordeel uit zou pakken. Die gok pakte perfect uit: terwijl alle snellere auto's in de stromende regen op slicks van de baan schoven maakte Markus gestaag zijn weg naar voren. Bij het vallen van de rode vlag lag hij ruim aan de leiding. Helaas werd hij bij de herstart op een opdrogende baan al snel opgeslokt door de overbleven snellere teams. Na 13 ronden was het feest bovendien over vanwege een hydraulisch probleem.

Winkelhock's deal met Spyker gold slechts voor één race, aangezien het team de Duitser nodig had om in te vallen voor Super Aguri-rijder Sakon Yamamoto. De Japanner maakte de rest van het seizoen af. Markus zou nooit meer aan de start komen van een Grand Prix.

F8-VII/4

Zestien jaar na dato ligt de wagen waarmee Markus Winkelhock geschiedenis maakte voor het oprapen. Chassis F8-VII/04 is namelijk onderdeel geworden van de prestigieuze Goodwood Members Meeting veiling verzorgd door Bonhams. De auto is echter niet meteen te herkennen vanwege hevig gewijzigd bodywork en een Force India-livery.

Aan het einde van 2007 werd het noodlijdende Spyker namelijk opgekocht door Indiase bierbrouwe, luchtvaartmagnaat en oplichter Vijay Mallya. Het team werd daarop omgedoopt tot Force India. Vanwege de late overname en de aankomende nieuwe regels voor 2009 was er echter geen tijd of noodzaak om een compleet nieuwe auto te ontwikkelen. De Spyker F8-VII kreeg daarop een tweede leven als de Force India VJM-01. Aangezien de Spyker op zijn beurt gebaseerd was op de Midland M16 uit 2006 was de auto tegen die tijd al twee jaar oud.

VJM01/4

Chassis F8-VII/4 werd na de switch doodleuk omgestickerd naar VJM-01/4. De auto werd daarop voornamelijk ingezet voor testwerkzaamheden, met Giancarlo Fisichella en Vitantonio Liuzzi achter het stuur. Het oude beestje werd in Monaco en Canada echter toch ingezet voor Fisichella. De Italiaan kwalificeerde in de achterhoede en kwam beide keren niet aan de finish vanwege een versnellingsbakprobleem en een spin.

Het huis uit

In tegenstelling tot de meeste oude en overbodige F1-bolides werd chassis 4 in ere gehouden door Force India. De auto kreeg een vaste plek in de oude fabriek bij Silverstone. Zelfs de daaropvolgende overname door Lawrence Stroll wist #4 te overleven. Na twee jaar onder Aston Martin wordt de wagen echter het huis uit getrapt.

Helaas is de Spyker/Force India niet functioneel: het team gebruikte in beide seizoenen immers Ferrari-motoren. Na de overstap naar Mercedes in 2009 nam Maranello die blokken weer terug. Je zult dus zelf op zoek moeten naar een passende vervanger voor de 760 pk sterke 2.4 liter Tipo 056 V8.

Koopje

Aangezien de auto in 'show car' configuratie uitgevoerd is, is het bovendien niet duidelijk wat en hoeveel er nog precies aangepast of vervangen moet worden om het ding werkend te krijgen.

Het feit dat het een echt racechassis is betekent echter dat je meteen een goede basis hebt. Het prijskaartje van de legendarische machine valt bovendien relatief mee: voor slechts 80.000 tot 100.000 pond (€90.971 - 113.714) kun je hem al in je mancave zetten. Als je geen zin hebt om teveel te moeten sleutelen kun je er altijd een vette simulator van maken.

Formule 1
  • NL Beeld/ Proshots, Bonhams