Daniel Ricciardo gaat de Nordschleife op met F1-auto

DannyRic krijgt de eer om de Formule 1 terug te brengen naar de oude Nürburgring. Voor het eerst in tien jaar zal er opnieuw een F1-bolide over de fameuze Nordschleife knallen.

Daniel Ricciardo gaat de Nordschleife op met F1-auto

Hij mag dan geen racestoeltje hebben, maar toch heeft Daniel Ricciardo het goed voor elkaar. Als derde rijder en promoman van Red Bull Racing krijgt de populaire Australiër allerlei bijzondere schnabbels aangereikt. De meest prominente daarvan is het uitvoeren van demoruns over heel de wereld.

Meestal beperkt dat zich tot een serie burnouts op een afgesloten straat, maar soms komt er echt iets unieks voorbij. Nadat collega Liam Lawson de eer kreeg om op het beroemde Bathurst een paar rondjes te rijden mag DannyRic zich uitleven op misschien wel het beste circuit ter wereld: de Nürburgring Nordschleife.

Nick Heidfeld in de BMW Sauber F1.06, 2007.

F1 op de Nordschleife

De Formule 1 is sinds de gruwelijke crash van Niki Lauda in 1976 niet meer in een officiële rol gezien op de beruchte baan in de Eifel, maar over de jaren heen zijn er toch verschillende demoruns geweest.

BMW Sauber stuurde Nick Heidfeld in 2007 het circuit op met een voor de demorun afgeremde F1.06. Heidfeld reed drie ronden op de gecombineerde, 24 kilometer lange layout en klokte een beste tijd van 8:34.

De laatste keer dat een moderne F1-auto de Nordschleife onveilig maakte was in 2013, toen Michael Schumacher zijn Mercedes MGP W02 over de baan stuurde in de aanloop naar de 24 uur van de Nürburgring. Het was Der Michael's laatste verschijning in een F1-wagen voor zijn noodlottige ski-ongeval.

Oud werkpaard

De demo's van Heidfeld en Schumacher waren met auto's van slechts een jaar oud, maar Daniel zal het moeten doen met een meer ervaren machine. Red Bull gebruikt immers al jaren de titelwinnende RB7 uit 2011 als trouw werkpaard voor demo's en promofilmpjes. De eenvoud van de V8-bolide maakt dat soort hard filmwerk immers een stuk makkelijker. Bovendien zijn de tegenwoordig door Cosworth geleverde motoren eenvoudig te onderhouden en te vervangen.

Ricciardo's run zal net zoals die van Schumacher in het voorprogramma zijn van een endurance race op de Nürburgring, in dit geval de 12 uur van de Nürburgring op 8 tot 10 september. De N12 geldt als het kopstuk van de Nürburgring Langstrecken Serie. De bekende 24 uurs race valt immers niet onder dat kampioenschap.

Formule 1
  • BMW, Red Bull Content Pool