Marathonrenster moet medaille teruggeven vanwege autorit

Een Schotse marathonrenster die als derde finishte bij de 80 kilometer lange ultramarathon tussen Manchester en Liverpool heeft haar prijzen in moeten leveren. Na de podiumceremonie bleek de 47-jarige dame een flink stuk van de route in een auto overbrugd te hebben.

Marathonrenster moet medaille teruggeven vanwege autorit

Een marathon rennen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Een ultramarathon (met afstanden van meer dan 42 kilometer) al helemaal niet. Voor dat soort afstanden hebben we immers al een paar honderd jaar veel betere alternatieven.

De in Australië woonachtige Schotse marathonrenster Joasia Zakrzweski kwam tijdens de 80 kilometer lange GB Ultras ultramarathon van Manchester naar Liverpool tot dezelfde conclusie.

De 47-jarige dokter koos er halverwege de route namelijk voor om bij een vriend in de auto te stappen. Uiteindelijk kwam ze als derde over de finish, wat een trofee en een medaille opleverde. De organisatie kwam er echter vrij snel achter dat er iets niet klopte, aangezien de GPS data onthulden dat ze een mijl afgelegd had in 1 minuut en 40 seconden.

'Per ongeluk' op het podium

Tegenover de BBC deed Zakrzewski haar kant van het verhaal. De ervaren renster verklaarde dat ze slechts een dag voor de race aangekomen was in Engeland, en ze last had van vermoeidheid, jetlag en een ziek gevoel. Halverwege de route raakte ze verdwaald, waarna haar been pijnlijk begon te worden en ze begon te strompelen.

Toen ze een vriend langs de route aantrof accepteerde ze een lift per auto naar de volgende controlepost om officieel op te geven. De officials overtuigden haar echter om door te lopen voor de eer. Bij aankomst aan de finish werd ze echter onthaald als podiumfinisher.

Vanwege de extreme vermoeidheid deed Joasia naar eigen zeggen geen poging om bij de wedstrijdleiding te melden dat ze niet langer voor het klassement meerende. Ze doorliep de volledige podiumceremonie en een fotoshoot voor de pers zonder de situatie te verklaren:

"Ik was moe en jetlagged en voelde me ziek. Ik hou mijn hand op, ik had het terug moeten geven en niet de foto's laten doen maar ik voelde me niet goed, ik was van de wereld en ik dacht niet helder na. Ik ben een idioot en ik wil me verontschuldigen tegenover Mel [Sykes, vierde plaats]. Het was niet uit kwade bedoelingen, het was een miscommunicatie. Ik zou nooit doelbewust valsspelen, maar ik wel geen smoesjes maken. Mel kreeg de glorie niet bij de finish en het spijt me erg dat ze dat niet kreeg."

Twee dagen jetlag

De excuses van Zakrzewski werd echter niet meteen geaccepteerd. Er zaten namelijk een aantal gaten in haar verhaal. Haar claims van extreme vermoeidheid en 'van de wereld zijn' werden tegengesproken door haar eigen Facebook-post, waarin ze twee dagen na de marathon trots haar podium vierde. Van een vlaag van verstandsverbijstering was dus kennelijk geen sprake. Joasia werd uiteraard alsnog geschrapt uit de resultaten.

119 jaar oud trucje

De marathon van Olympische Zomerspelen, St Louis 1904.

Marathonrenners die valsspelen met vierwielig vervoer is al bijna net zo oud als de auto zelf. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1904 in het Amerikaanse Saint Louis, Missouri wist de Amerikaanse renner Fredrick Lorz namelijk hetzelfde trucje uit te halen.

Na 14.5 kilometer was hij te uitgeput om door te gaan, waarna hij een lift charterde van zijn manager. Lorz reed 17.7 kilometer mee in de automobiel. De rest van de route deed hij weer met de benenwagen, waarna hij trots het lint brak bij de finish. Verklaringen van toeschouwers langs de route brachten zijn vals spel echter aan het licht.

Lorz werd voor het leven verbannen uit de American Athletic Union, maar werd later teruggenomen nadat hij verklaard geen kwade bedoelingen gehad te hebben. Frederick won een jaar later volledig op eigen kracht de bekende Boston Marathon.

Nieuws
  • NL Beeld / BrunoPress, Wikimedia Commons