Alonso komt op voor geplaagde Lance Stroll: 'Hij komt geen snelheid tekort!'

Fernando is even op de bres gesprongen voor het zoontje van de baas. Volgens de meest ervaren F1-coureur aller tijden ligt het niet aan de snelheid van de jonge Canadees dat de resultaten zo teleurstellend zijn.

Alonso komt op voor geplaagde Lance Stroll: 'Hij komt geen snelheid tekort!'

Het team van Aston Martin beleeft dit seizoen een ware renaissance. De formatie die ooit als Jordan Grand Prix door het leven ging heeft vanuit het niets een zeer competitieve auto neergezet. De AMR23 wordt met name op de zondag alleen afgetroefd door de bijzonder dominante Red Bull RB19.

Toch staat het team in het constructeurskampioenschap maar een enkele punt oor op het veel minder competitieve Mercedes. In de paddock werd al snel gewezen naar Lance Stroll als de veroorzaker van die situatie.

Alonso vs Stroll

Een snelle blik op het scorebord leert ons dat de criticasters wel een punt hebben. Van de 120 punten die AMR tot nu toe gescoord heeft komen maar liefst 93 voor de rekening van Fernando 'Vamos' Alonso. De Spanjaard was in 5/6 races immers op het podium te vinden en heeft een slechtste resultaat van P4.

Bij Lance ziet het er allemaal een stuk minder rooskleurig uit: zijn 27 punten komen van een zesde, vierde en zevende plek. In Saoedi Arabië en Monaco haalde hij de finish niet, terwijl hij in Miami slechts als twaalfde eindigde.

Allemaal pech

In de aanloop naar zijn thuisrace besloot Fernando Alonso zijn jonge teamgenoot eens uitgebreid te gaan verdedigen tegenover de aanwezige pers.

Volgens de 41-jarige veteraan is het Lance namelijk niet aan te rekenen dat hij consistent langzamer is in de kwalificatie en op de zondag mindere resultaten behaalt. De tegenvallende score van de Canadees ligt volgens Fernando vrijwel volledig aan pech:

"Hij heeft de laatste twee races veel pech gehad. Als we teruggaan naar Bahrein, rijdend met één hand, was hij heel snel. En toen in Jeddah had hij een uitlaatprobleem toen hij voor de Ferrari's lag op P5."

"In Miami riskeerden we waarschijnlijk teveel in Q1 en dat benadeelde de race. In Monaco verpestten brokstukken van Lando's auto, de McLaren, het complete weekend. Natuurlijk werden dit de koppen [in de media], heel makkelijk om daar hard over te zijn. "

Snelle Stroll

Fernando ziet Lance nog altijd als een zeer waardevolle teamgenoot. De feedback van Stroll junior is namelijk van onschatbare waarde. Boven alles denkt Alonso dat Strulovich Stroll absoluut geen snelheid tekort komt om vooraan mee te kunnen doen:

"Als je kijkt naar het hele weekend, in Monaco in FP3 zat hij binnen anderhalve tiende van de snelste tijd. Hij levert de juiste feedback, informatie over de strategie en alles. Dus ik hoop echt voor hem dat hij meer geluk heeft want ik denk niet dat hij snelheid tekort komt. Het waren gewoon opportunistische momenten die niet aan zijn kant waren."

"Dingen gebeuren in de racerij. Dat is gewoon hoe het gaat. Er zijn goed weekenden en slechte weekenden, en zoals elk weekend kom ik hier gewoon in om er het best mogelijke uit te halen."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots