Russell legt schuld voor bizarre pitsstraat-inhaalactie bij Stroll

Volgens George zat niet hij, maar Lance Stroll verkeerd bij de bijzondere situatie op pit entry. Het teamspel van de Aston Martin-rijder kon volgens de Brit niet door de beugel.

Russell legt schuld voor bizarre pitsstraat-inhaalactie bij Stroll

George Russell en Lance Stroll zorgden tijdens een verder weinig interessante Grand Prix van Azerbeidzjan voor bijzondere taferelen. Tijdens de safety car situatie veroorzaakt door Nyck Debris De Vries besloot het duo naar binnen te gaan voor een set harde Pirelli's.

Russell besloot echter dat hij geen zin had om te wachten achter de groene klantenauto en ging voor een inhaalactie in pit entry. Helaas voor hem was hij daar iets te laat mee, waardoor hij naast Stroll de pits in kwam rollen op de limiter.

Grijs gebied

Russell's gedurfde move riep de nodige vraagtekens op. De pit entry is immers een flink grijs gebied wat betreft de regels rond inhalen, zeker onder een safety car situatie. Het stukje asfalt is immers tegelijkertijd geen onderdeel van het circuit en geen onderdeel van de pitsstraat. Onder safety car condities mag je niet inhalen op de baan, maar wel in de pits. Over pit entry zijn de regels minder duidelijk.

De fameuze actie van Sebastian Vettel tijdens de Chinese Grand Prix van 2016 heeft echter al bewezen dat inhalen in pit entry volledig legaal is, als je het maar doet voor de pit limiter lijn. Seb maakte zijn move echter af voordat hij de pits in kwam, waardoor hij niet zij aan zij met een tegenstander de pitsstraat onveilig maakte.

De schuld van Stroll

Volgens Russell maakt dat echter allemaal helemaal niets uit. De ongewone situatie lag namelijk niet aan hem, maar aan Lance Stroll. De Canadees was door zijn team namelijk verteld expres langzaam de pits in te komen om double stacking met Fernando Alonso te voorkomen. Dat kon George niet bepaald waarderen:

De Brit meent dat niet zijn inhaalactie, maar het opzettelijk vertragen van Lance illegaal was. Het feit dat bijvoorbeeld Valtteri Bottas soortgelijke capriolen uithaalde bij de Grand Prix van Saoedi Arabië twee jaar geleden is hem kennelijk even ontschoten:

“Ik wist hem in te halen bij het ingaan van de pitsstraat. Ik denk dat het tegen de regels is wat hij gedaan heeft. Het was natuurlijk een beetje twijfelachtig maar het gaf veel voldoening om ervoor te komen en een goede pitstop van de jongens."

Allemaal voor niets

Russell's creatieve weg naar de pits had uiteindelijk echter weinig zin. Bij de herstart miste hij namelijk zijn rempunt, waardoor Stroll en teamgenoot Lewis Hamilton aan hem voorbij kwamen. De Brit kreeg geen kans om zich terug te vechten en koos er uiteindelijk voor om voor de snelste ronde te gaan op een nieuwe set Soft. Het extra puntje was echter een schrale troost:

"Ik ben een beetje teleurgesteld in mezelf. Ik maakte een heel goede start, kwam in een goede positie, goed bij de pitstop om langs Stroll te komen. En toen maakte ik gewoon een zooitje van de herstart. Ik verdedigde ten opzichte van Lance, knalde bijna achterin Fernando, ging wijd, kreeg vuil op mijn banden en dat is uiteindelijk waarom Lance en Lewis aan me voorbij gingen."

"Vanaf dat punt was het treintje rijden. Ik weet niet hoe het achter me was, maar vanaf mijn kant leek het alsof er niet ingehaald werd. Ik neem het extra punt, maar de enige reden dat we die kans hadden is omdat we in een slechte positie zaten. Dus of we P4 finishen of we P8 finishen zoals we deden, het is ver van P1 en P2, dus we hebben een hoop werk te doen."

Formule 1
  • Formula 1, NL Beeld / Proshots