Ondanks het met veel bombarie aangekondigde Sprint Shootout-format was het weekend in Azerbeidzjan niet bepaald iets om over naar huis te schrijven. Op de clash tussen George Russell en Max Verstappen en enkele crashes in de kwalificaties na gebeurde er vrij weinig op het stratencircuit van Baku.
Red Bull was wederom oppermachtig in race trim, waardoor de pole positions van Ferrari's Charles Leclerc voor spek en bonen waren. Het grootste probleem was volgens Mercedes-chef Toto Wolff echter een chronisch gebrek aan inhaalacties.
Geen inhaalacties
Wolff richtte zich tegenover Motorsport.com vooral op de tweede fase van de race na de herstart, waarbij al snel duidelijk werd dat niemand echt een vuist naar elkaar kon maken, zelfs met DRS-assistentie. In de subtop kwam Lewis Hamilton bijvoorbeeld alleen voorbij aan Lance Stroll nadat de Canadees een kostbare fout maakte in bocht 16. Op pure snelheid kon niemand elkaar voorbij. Verder achterin konden Nico Hülkenberg en Esteban Ocon hun positie zelfs bijzonder lang behouden op antieke harde Pirelli's. Toto ziet het gebrek aan actie als een bijzonder slecht teken voor de sport:
"Vandaag was geen thriller. Er waren gewoon geen inhaalacties, zelfs met grote snelheidsverschillen. Dat maakte het geen geweldige show. We moeten het weekend met het sprint format analyseren, waar de positieve dingen zijn die we mee kunnen nemen, maar uiteindelijk draait het allemaal om het racen."
"Er moeten harde gevechten zijn, en ik denk dat het hoogtepunt gisteren [bij de Sprint] was dat George en Max het uit konden vechten. Er was niets van dat vandaag. Zelfs als je binnen twee tienden van een seconden bent is het heel moeilijk om in te halen, bijna onmogelijk om in te halen, tenzij de andere coureur een fout maakt. We moeten er echt naar kijken en hoe we een saaie race kunnen voorkomen."
Sprint heeft geen zin
De nadruk van de FIA en de Formule 1 lag dit weekend op het aanprijzen van het nieuwe Sprint-format, maar daar gaat de organisatie volgens Wolff de mist in. Het heeft immers geen zin om allerlei gimmicks en randzaken te bedenken om het spektakelgehalte te verhogen als het kernproduct niet werkt. Uiteindelijk draait het immers allemaal om de racerij:
"Ik denk dat we na een race weekend zoals dit het niet over het algemeen naar beneden moeten praten en zeggen dat het de verkeerde richting is en we compleet moeten veranderen. Het gaat meer om begrijpen waarom het niet zo vermakelijk was."
"We hadden twee auto's die op eigen kracht aan de horizon verdwenen en dan is er een gat van 20 seconden, en ik zou niet weten vandaag wie er tussen Aston Martin, Ferrari en ons de snellere is. Je zit vast waar je vastzit en dat is het wel zo'n beetje."
- NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool