Leclerc vermoedt probleem na dramatische kwalificatie: 'Linkerbochten heel slecht'

Charles heeft geen enkele verklaring voor zijn bedroevende pace tijdens de kwalificatie in Barcelona. De Monegask vermoedt dat een probleem met zijn opgefriste Ferrari ervoor zorgde dat hij bleef steken op een pijnlijke P19.

Leclerc vermoedt probleem na dramatische kwalificatie: 'Linkerbochten heel slecht'

De kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje eindigde voor een helft van het team van Ferrari in een blamage. Temidden van de chaos veroorzaakt door het ongewoon koude, vochtige en gladde circuit viel Charles Leclerc volledig door de mand.

Terwijl teamgenoot Carlos Sainz vooraan in de top tien meevocht kon Charles zijn vernieuwde bolide niet in het juiste spoor houden. De Monegask werd uiteindelijk uitgeschakeld in Q1 en zal morgen als negentiende moeten starten. Sainz zette uiteindelijk de tweede tijd neer.

Niet linksaf

Na de sessie deed een stomverbaasde Leclerc zijn verhaal tegenover de aanwezige pers. De Ferrari-rijder had geen eenduidig antwoord voor zijn gebrek aan pace, maar vermoedde wel dat er iets flink mis was met zijn bolide. De SF23 met nummer 16 wilde namelijk niet meer linksaf:

"Ik heb de antwoorden niet. We moeten de data raadplegen maar boven alles de auto nakijken, want er was zeker iets. Ik verloor de auto bijna tijdens de rode vlag en ik reed 70 kilometer per uur en er was helemaal geen waarschuwing."

De linkerbochten waren heel, heel slecht met de rechter achterband. Ik dacht eerst dat het de banden waren dus we gingen voor een nieuwe set banden. En op een nieuwe set banden was het precies hetzelfde gevoel. Rechterbochten waren heel goed, linkerbochten compleet verkeerd. We moeten daar naar gaan kijken. Ik zal heel, heel verbaasd zijn als we niets aan de auto vinden."

Niet verbaasd

Het vreemde gevoel was volgens Leclerc niet te wijten aan een gewijzigde afstelling van zijn Ferrari. De veranderingen tussen FP3 en de kwalificatie waren immers minimaal. Charles is er vrijwel zeker van dat er iets kapot is aan zijn auto. Het feit dat hij uitgeschakeld werd in de eerste sessie verbaasde hem dan ook niets:

"Het is niet alsof het iets met de afstelling was. De afstelling was een kleine verandering, dit was een veel te groot verschil tussen linkerbochten en rechterbochten. We waren gewoon compleet langzaam."

"Ik was niet eens zo verbaasd toen ze me vertelden dat ik eruit lag in Q1. Ik was heel verbaasd over het gevoel, dat is waarom ik 'ongelooflijk' zei. Toen ze me vertelden dat ik eruit lag in Q1 met de auto die ik vandaag had was ik niet verbaasd."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots