Dit zijn de Nederlanders bij de 24 uur van Le Mans 2023

Dit weekend staat de de viering van de het honderdjarige bestaan van de legendarische langeafstandsrace op het programma. Zeven Nederlanders zullen in drie verschillende klasses meestrijden om de overwinning. We zetten ze allemaal even op een rijtje.

Dit zijn de Nederlanders bij de 24 uur van Le Mans 2023

Le Mans Hypercar

Na twee seizoenen met opstartproblemen, kinderziektes en een vrijwel leeg veld is de Le Mans Hypercar-klasse eindelijk op volle sterkte gekomen. De klasse is echter niet veel minder verwarrend geworden. Nog altijd is er een splitsing tussen het originele LMH en het Amerikaanse LMDh.

Ferrari, Peugeot en Toyota hebben zich onder de eerste vlag geschaard, vergezeld door privateers Scuderia Cameron Glickenhaus en Vanwall. Porsche en Cadillac voeren de op LMP2-chassis gebaseerde LMDh-divisie aan. Beide varianten zullen echter strijden om de absolute winst.

Renger van der Zande - Cadillac V-Series.R #3

De 37-jarige voormalig DTM-coureur is al sinds 2018 een vast onderdeel van het Cadillac-raceprogramma in de Amerikaanse IMSA-serie. Met de nieuwe V-Series.R LMDh-machine krijgt hij eindelijk de kans om voor de grootste bekers te gaan vechten.

Van der Zande heeft in voormalig F1-coureur Sebastien Bourdais en zesvoudig IndyCar-kampioen Scott Dixon bijzonder goed gezelschap. De #3 Cadillac mag vanaf de achtste plek vertrekken.

LMP2

De Formule 2 van de endurance racerij is er dit jaar voor het laatst. Onder druk van de verwachte groei van de Le Mans Hypercar en LMGT3-klasses wordt de LMP2 volgend jaar uit het wereldkampioenschap verbannen. Team die de overstap niet kunnen of willen maken zullen naar de ELMS uit moeten wijken.

Net als voorgaande jaren zijn in de LMP2 de meeste Nederlandse deelnemers te vinden.

Bent Viscaal - Prema Racing Oreca 07 #9

De voormalig F2-racer uit Almelo heeft zijn niche gevonden in de langeafstandsracerij. Vorig jaar maakte de 23-jarige zijn debuut met het team van ARC Bratislava. Dit seizoen is hij opgeklommen naar Prema Racing, een van de dominante spelers in de junior single seater-wereld. Viscaal start als zevende in LMP2 met voormalig F2-racer Juan Manuel Correa en Le Mans-rookie Filip Ugran.

Robin Frijns - Team WRT Oreca 07 #31

De Formule E en DTM-coureur is trouw gebleven aan voormalig Audi-fabrieksteam Team WRT, ondanks de harde vechtscheiding tussen de Belgen en de Duitse fabrikant. Door het schrappen van Audi's LMDh-project zit WRT vast aan de standaard Oreca 07 LMP2.

De 31-jarige uit Maastricht wist op zijn debuut in 2021 een klasseoverwinning te behalen, maar zal van redelijk ver moeten komen. De #31 kwam in de kwalificatie niet verder dan een zestiende plaats. Met voormalig F2-racer Sean Galeal en coureur-van-adel Ferdinand Habsburg-Lotharingen aan zijn zijde zal Robin zich naar voren proberen te vechten.

Giedo van der Garde - Graff Racing Oreca 07 #39

Na het instorten van Racing Team Nederland heeft ex F1-coureur en huidig Viaplay-prater Giedo van der Garde een functie elders gevonden. Samen met de ervaren Patrick Pilet en gentleman driver Robert Lacorte komt de 38-jarige uit Rhenen dit jaar uit voor het Graff Racing team. Van der Garde zal zijn zesde start op Le Mans vanaf de dertiende plek in de LMP2-klasse mogen maken.

Tijmen van der Helm & Job van Uitert - Panis Racing Oreca 07 #65

Het team van oud F1-coureur en enkelvoudig Grand Prix winnaar Olivier Panis heeft niet één, maar twee Nederlanders aan boord. ELMS LMP3-kampioen en voormalig Racing Team Nederland-coureur Job van Uitert (24) zit namelijk naast voormalig FIA F3-coureur Tijmen van der Helm (19).

Voor Van Uitert zal het zijn vijfde start op Le Mans worden, terwijl Van der Helm vorig jaar zijn debuut maakte. Het duo krijgt gezelschap van een iconische naam: Maldonado. In dit geval gaat het echter om Pastor's neefje Manuel (23). De Panis Racing bolide start als veertiende in LMP2, naast de Graff Racing-machine van Van der Garde.

LMGTE Am

De editie van 2023 is de laatste voor de LMGTE-klasse. Vanaf volgend jaar zal het WEC overstappen op een aangepaste variant van de veel succesvollere GT3-categorie. De pijn van de transitie is al te merken door het schrappen van de LMGTE Pro-klasse voor pure fabrieksteams.

Porsche, Ferrari en Aston Martin hadden immers geen zin om nog een jaar budget te steken in een ten dode opgeschreven klasse. Een opvallende uitzondering is Corvette Racing. Met een aangepaste lineup van coureurs zijn de Amerikanen als 'amateurs' verder gegaan.

Nicky Catsburg - Corvette C8.R GTE #33

Na de overstap van Pro naar Am bleef de 35-jarige Nicky Catsburg als enige topcoureur over. Zijn status als 'platinum'-rijder wordt gecompenseerd met die van zilveren coureur en WEC-rookie Nicolás Varrone en bronzen gentleman driver Ben Keating.

Tijdens de kwalificatie werd het verschil tussen Corvette Racing en de echte privateers in LMGTE goed duidelijk. Catsburg pakte pole met 1.3 seconden op de tweede auto, de ORT by TF Aston Martin Vantage van Ahmad Al Harthy. Als alles heel blijft is de Corvette niet te stoppen.

Autosport
  • Panis Racing, FIA WEC