'Nyck de Vries heeft tot oktober om te presteren'

Lawson

Gezien de normaal keiharde instelling van Red Bull rijdersmanager Helmut Marko begint de tijd te dringen voor De Vries. Na periode van droogte in het Red Bull opleidingsprogramma heeft het team namelijk meerdere jonge honden klaarstaan om Nyck's stoeltje over te nemen.

De meest prominente kandidaat is de 21-jarige Liam Lawson. De Nieuw-Zeelander is momenteel tweede in het Japanse Super Formula kampioenschap, een klasse sneller dan de Formule 2. Met een superlicentie op zak, meerdere succesvolle tests voor beide Red Bull-teams en een rol als AlphaTauri-reserve is Liam de aangewezen man om De Vries te vervangen.

Max Verstappen en Liam Lawson, Barcelona 2023.

Gulden middenweg

Lawson zit op dit moment uiteraard nog vast aan zijn Super Formula-contract. Red Bull zou desnoods via een omweg de Kiwi los kunnen weken, maar bij wijze van compromis zou Liam voorlopig kunnen blijven zitten. Het Super Formula-seizoen loopt namelijk eind oktober al af.

Door Lawson eerst te laten zitten zou Marko aan De Vries de kans geven om zich te verbeteren. Lukt het niet, dan kan Liam in Brazilië al instappen bij AlphaTauri. Zo krijgt De Vries meer tijd, en kan Lawson zich alvast voorbereiden op een volledig seizoen in 2024.

Het is echter nog maar de vraag of Marko en co het geduld zullen hebben om zo lang te wachten. De geschiedenis leert ons immers dat men in Milton Keynes maar al te graag de trekker overhaalt. Één ding is in ieder geval zeker: zo lang De Vries Nycks beters laat zien is zijn F1-carrière ten dode opgeschreven.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Viaplay, Red Bull Content Pool