'Nyck de Vries heeft tot oktober om te presteren'

De tijd begint steeds sneller weg te tikken voor die andere Nederlander op de grid. Over een maand of vier loopt Nyck serieus risico om vervangen te worden door de volgende Red Bull junior.

'Nyck de Vries heeft tot oktober om te presteren'

Het leven van een Formule 1-coureur gaat lang niet altijd over rozen. Zeker niet als je onderdeel bent van de Red Bull-familie. Onder het bewind van Dr. Helmut Marko zijn immers talloze coureurs gewogen en te licht bevonden.

Red Bull en zusterteam Toro Rosso braken daarbij met traditie door midden in seizoenen van coureur te wisselen. Zo moest Christian Klien zijn stoeltje overdragen aan Robert Doornbos (2006), moest Scott Speed aan de kant voor Sebastian Vettel (2007) en werd Sébastien Bourdais gedumpt ten faveure van Jaime Alguersuari (2009).

Na een periode van relatieve stabiliteit kwam de Red Bull-stoelendans vanaf 2016 weer in volle vaart terug met de drama's rond Daniil Kvyat, Max Verstappen, Pierre Gasly en Alex Albon.

Pierre Gasly na zijn demotie naar Toro Rosso, Spa Francorchamps 2019.

Nycks Debris

Tegen die achtergrond lijkt de situatie van rookie Nyck de Vries bijzonder onheilspellend. De 28-jarige rookie heeft dit seizoen hoegenaamd geen indruk kunnen maken bij AlphaTauri.

Na acht races staat de Nederlander nog altijd op een pijnlijke nul punten, nipt voor de eveneens puntloze Logan Sargeant. Mede door de non-scores van Nyck staat het team bovendien stijf onderaan in het klassement met slechts twee schamele puntjes.

Geklungel in Canada

Van de grote belofte die Nyck werd na zijn puike invalbeurt voor Williams vorig jaar is inmiddels weinig overgebleven. In Canada zette hij zichzelf opnieuw voor paal met een knullige set inhaalacties op de Haas van Kevin Magnussen, waardoor beide heren op een uitloopstrook terecht kwamen en achteruit de baan weer op moesten rijden. Het leverde Nyck uiteindelijk een achttiende en laatste plaats op.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Viaplay, Red Bull Content Pool