Jeroen Schothorst verklaart aanklacht tegen Nyck de Vries: 'We verschillen van mening'

De vastgoedmagnaat uit Blaricum heeft zijn kijk gegeven op de zaak die hij tegen F1-debutant Nyck de Vries aangespannen heeft. Schothorst betreurt dat het zover heeft moeten komen, maar zegt geen andere keuze te hebben. Het 'meiningsverschil' over een F2-sponsorcontract uit 2018 zal in de rechtbank beslecht moeten worden.

Jeroen Schothorst verklaart aanklacht tegen Nyck de Vries: 'We verschillen van mening'

Donderdag kwam naar buiten dat Nyck de Vries de voorbereiding op zijn eerste volledige F1-seizoen even op pauze zal moeten zetten. De 27-jarige AlphaTauri-coureur moet namelijk voor de rechtbank verschijnen vanwege een aanklacht door oud-sponsor Jeroen Schothorst. Het Quote 500-lid uit Blaricum meent op basis van een contract uit 2018 recht te hebben op informatie en inkomsten van De Vries.

F2-contract

De zaak is gebaseerd op een contract dat getekend werd in 2018 om De Vries in een F2-stoeltje te krijgen bij het topteam van Prema. Nyck zat op dat moment klem door het faillissement van het Rapax team. Halverwege het seizoen stapte hij over naar Racing Engineering, maar ook dat team bleef niet in stand voor het volgende seizoen.

Het half miljoen euro kostende stoeltje bij Prema was financieel echter buiten handbereik. Op dat moment kwam Jeroen Schothorst in beeld. De ondernemer schoot De Vries een lening van 250.000 euro voor, met de voorwaarden dat Nyck alle details rond sponsordeals en contracten zou delen en de helft van zijn 'variabele inkomsten' af zou dragen wanneer hij in de Formule 1 terecht zou komen. De deal zou komen te vervallen in het geval dat De Vries voor het seizoen van 2022 nog geen vast F1-stoeltje zou hebben.

Volgen Schothorst is er aan beide voorwaarden echter niet voldaan: De Vries zou informatie achtergehouden hebben, en in 2022 had hij een vast contract als reserverijder bij Mercedes. Of dat laatste ook telt als een volwaardig F1-stoeltje moet de procedure gaan uitwijzen.

Nyck de Vries in de Rapax-Dallara, Red Bull Ring 2017.

'We ontkomen er niet aan'

Vanuit het kamp van De Vries werd de positie van Schothorst geschetst als een van rancune en afgunst: de ondernemer zou het niet kunnen verkroppen dat De Vries net een jaartje na het aflopen van het contract een stoeltje in de F1 heeft bemachtigd, waardoor Schothorst alle inkomsten misloopt.

De vastgoedmagnaat ziet dat zelf uiteraard heel anders. Tegenover de ANP was hij bijzonder positief over de prestaties van zijn voormalige oogappel. De zaak is volgens hem niets meer dan een doodgewoon meningsverschil waar hij helaas niet aan kan ontkomen:

"Laat ik vooropstellen dat ik het fantastisch vind voor Nyck dat hij Formule 1-coureur is geworden. We hebben op een cruciaal moment in zijn loopbaan geïnvesteerd toen niemand anders dat meer wilde doen. We verschillen van mening over de uitleg van de overeenkomst die we toen aan zijn gegaan. Dat soort dingen gebeuren helaas en daardoor ontkomen we hier helaas niet aan."

Succes, Nyck

Schothorst betreurt het dat het zover heeft moeten komen. Als echte autosportfan (en zakenman) wenst hij De Vries alle succes toe in de Formule 1. Bij voorkeur pikt hij daar uiteraard een paar graantjes van mee:

"We hadden dit eigenlijk liever anders gezien. Dit alles neemt echter niet weg dat ik als autosportfan Nyck echt al het mogelijke succes wens in het vervolg van zijn loopbaan in de Formule 1."

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool