Subaru verkoopt winkeltassen gemaakt van...airbags

Subaru heeft de handen ineengeslagen met fabrikant Toyoda Gosei om een milieuvriendelijk alternatief voor de plastic winkeltas te verzinnen. De modieuze tassen zijn namelijk gemaakt van airbags.

Subaru verkoopt winkeltassen gemaakt van...airbags

Bij de vergroening van de industrie denk je al snel aan het verminderen van uitstoot, maar bij Subaru kijken ze al iets verder dan dat. Een van de grootste problemen met de productie van allerlei goederen is de hoeveelheid afval die er ontstaat. In plaats alles weg te gooien heeft Subaru samen met fabrikant Toyoda Gosei een manier gevonden om gebruik te maken van de restproducten.

Ploftassen

Toyoda Gosei is - net zoals 20% van Subaru - in handen van megaconcern Toyota. Het bedrijf produceert onder andere tochtstrips, delen van brandstoftanks, LED-lampen, dashboards en andere onderdelen voor de autoindustrie. Een van die producten is de bekende airbag. Bij de productie van de plofzakken blijft er een hoop van het speciale brandwerende nylon over. Die stof heeft de fabrikant gebruikt om duurzame winkeltassen te maken.

Een tas voor altijd

De tassen zijn versierd met het logo van Subaru, en zijn te krijgen met Subaru-blauwe of STI-roze striping. De tassen zijn zo ontworpen dat de standaard benodigdheden voor een Japans badhuis er eenvoudig in passen. De tassen moeten per stuk 2.500 yen kosten, omgerekend zo'n zestien euro.

Aangezien airbags ontworpen zijn om tientallen jaren mee te gaan zul je er waarschijnlijk geen tweede hoeven kopen. Vooralsnog zijn de tassen echter alleen in Japan te krijgen.

Voor Toyoda Gosei is het het tweede duurzaamheidsproject op basis van airbagvezels. Eerder dit jaar kondigde de fabrikant een samenwerking aan met schoenenmerk Asics.