Nieuwe automatische anti-smartphone camera heeft pakkans van 95%

Appverslaafden opgepast! Een nieuwe camerasysteem voor de politie zorgt ervoor dat een boete vrijwel gegarandeerd is. Wildappers kunnen na het passeren van de camera een forse boete van 380 euro verwachten.

Nieuwe anti-smartphone camera heeft pakkans van 95%

Het is een van de domste en meest gevaarlijke dingen die je kunt doen, maar toch zie je het nog regelmatig: appers en bellers achter het stuur. Het Openbaar Ministerie en de politie zijn de kruisstaarders spuugzat en hebben nu drastische stappen ondernomen. Met de aankoop van een batterij nieuwe slimme camera's moeten overtreders gepakt en ontmoedigd gaan worden.

Telefoonherkenning

De nieuwe camera's werken volautomatisch en kunnen herkennen wanneer iemand een telefoon in de hand heeft. Zodra het systeem een telefoon denkt te herkennen wordt er een foto gemaakt. Op locatie hoeven er geen agenten aanwezig te zijn. Net als de gevreesde flexflitser is de smartphonecamera volledig mobiel.

Aan de hand van een proef in 2021 kon het OM bepalen dat de pakkans meer dan 95 procent is. Voor de andere vijf procent waarbij iemand iets anders dan een telefoon de hand heeft worden de foto's naderhand beoordeeld door een menselijke medewerker. Tijdens de proef bleek tussen de 1 en 2.5 procent een telefoon in de hand te hebben. Maar liefst 27.720 bestuurders kregen een paarsgerande envelop op de deurmat.

Privacy

Volgens het OM hoeven we ons niet druk te maken over mogelijke privacyschending. De hooggeplaatste camera kan je gezicht namelijk niet zien, maar wel je handen en je schoot. Gezichten die onverhoopt wel in beeld komen worden door de software onherkenbaar gemaakt.

De politie zal de tientallen nieuwe camera's binnenkort op willekeurig gekozen plekken inzetten. De boete bedraagt een fikse 380 euro exclusief administratiekosten. Je bent dus alvast gewaarschuwd.

Nieuws
  • NL Beeld / Avalon