Huh? Brad Pitt's neppe F1 team heeft peperdure echte sponsordeals

Brad Pitt's APX GP maakt de mindere goden achteraan op de grid stinkend jaloers. Het fictieve team heeft namelijk levensechte en peperdure sponsordeals op zak!

Brad Pitt's neppe F1 team heeft echte sponsordeals

In de Formule 1 draait - hoe kan het ook anders - uiteindelijk alles om geld. Met name de kleinere klantenteams zonder de steun van een grote fabrikant moeten hard werken om het budget voor elk seizoen weer aan te vullen. De beste manier om dat te doen is via grote sponsordeals met willekeurige bedrijven.

Slecht presterende teams kunnen vaak echter maar met moeite aan geldschieters komen, aangezien ze zich met finishes in de achterhoede niet bepaald in de kijker rijden. Uit wanhoop sluiten ze dan ook maar al te vaak deals met schimmige organisaties die gouden bergen beloven. De Rich Energy- en RoKIT-fiasco's van Haas en Williams zijn daarvan de meest recente voorbeelden.

Nep team, echte sponsors

Het moet voor die teams dan ook bijzonder pijnlijk geweest zijn om op de grid van Silverstone tegen de veredelde APX GP F2-bolides van Brad Pitt en co-ster Damson Idris aan te kijken. De door het team van Mercedes geprepareerde machines van het fictieve F1-team voor de aankomende Apple TV+ F1-film zaten namelijk onder de kostbare sponsorlogo's.

Digitaal financieel administratiebedrijf Expensify, verzekeringsgigant Geico, gameontwikkelaar EA Sports, keukengereimerk Shark Ninja, horlogemaker IWC Schaffhausen, kledinghuis Tommy Hilfiger en luxe cruisemaatschappij MSC Cruises pronkten allemaal trots op de zwart/gouden Dallara F2 2018 chassis. De financiële situatie van het fictieve team leek daardoor een stuk gezonder te zijn dan die van de echte operaties van Haas en Williams.

Product placement

De stickers op de APX GP-auto's waren namelijk niet voor de sier, maar het resultaat van echte sponsordeals gesloten door Apple. Het tonen van merken op een auto in een racefilm is immers perfecte product placement.

De betrokkenheid van Mercedes F1 bij het ontwerpen en prepareren van de bloedsnelle wagens zette de deur open voor een deal met Mercedes-sponsors IWC en Tommy Hilfiger, en performancelabel AMG, ook al is de 3,4 liter single turbo V6 achterin de auto van Franse makelij (Mecachrome).

Officiële F1-partners MSC Cruises en EA Sports (verantwoordelijk voor de F1-games) konden vervolgens ook eenvoudig aansluiten. De deals met Geico, Expensify en Shark Ninja waren echter volledig het werk van Apple.

Meer realisme

De lucratieve contracten met de sponsors hebben echter pijnlijk uitgepakt voor Apple. Vanwege de schrijvers- en acteursstaking in Hollywood ligt de productie van de nog altijd titelloze film immers stil. Als prominent lid van acteursvakbond SAG-AFTRA weigert Brad Pitt ook maar een vin te verroeren voor de camera.

Nu de toekomst van de film ongewis is zouden de betrokken sponsors de druk op Apple wel eens op kunnen gaan voeren. Duurt het te lang, dan is er een kans dat de steun teruggetrokken wordt. Aangezien APX GP een Brawn GP-achtig 'underdog-team' zou moeten zijn is dat wellicht beter voor het verhaal. Een underdog met talloze sponsors is immers niet erg realistisch...

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Apple